Techweek

Van gamen tot angsten overwinnen: hoe VR de wereld verovert

31 oktober 2016 15:08 Aangepast: 29 juli 2017 22:30

Waar denk je aan bij virtual reality? Waarschijnlijk aan gamen en een bril op je hoofd. Maar wist je dat je met VR ook je huis kunt inrichten of angsten kunt overwinnen? We zetten alle interessante VR-toepassingen voor je op een rijtje.

Virtual reality is al een tijdje aan een opmars bezig. De technologie is met name bekend geworden door de Oculus Rift, een VR-bril die in 2012 met behulp van Kickstarter tot stand is gekomen. Twee jaar later werd Oculus door Facebook overgenomen voor 2 miljard dollar.

De kartonnen VR-bril van Google zorgde ervoor dat virtual reality echt doorbrak in de huiskamer. De goedkope brillen, die in veel winkels voor een paar euro te koop zijn, werken met je smartphone en maken rondkijken in virtuele werelden mogelijk. Bekijk ook de grote VR-brillen-test van Bright, waar ze allerlei goedkopere VR-brillen tegenover elkaar zetten.

Maar er is zo veel meer mogelijk dan rondkijken. We lichten vijf belangrijke thema's uit waar VR een steeds belangrijkere rol in speelt.

Robots uit de lucht schieten met VR-gaming

Eén van de meest indrukwekkende VR-vrillen van dit moment, is de Vive van HTC. De bril laat je bewegen in een ruimte van 4,5 bij 4,5 meter, waardoor je echt in een virtuele wereld kunt lopen. De meeste brillen volgen je bewegingen niet en laten je enkel in 360 graden rondkijken.

De twee controllers van de Vive kunnen in de virtuele wereld in allerlei objecten veranderen, waaronder pistolen. In de game Space Pirate Training ren je rond op een platform en moet je zo veel mogelijk vliegende robots uit de lucht schieten. Hoe dat eruit ziet, zie je hieronder.

Naast de Vive zijn er nog twee belangrijke VR-brillen op de markt: de Rift van Oculus en PlayStation VR van Sony. Eerstgenoemde heeft een krachtige pc nodig en laat je indrukwekkende VR-games spelen, de PlayStation VR is met een adviesprijs van 399 euro de goedkoopste optie en brengt virtual reality naar de huiskamer van menig PlayStation-gamer.

Gezellig naar een VR-film

Met een VR-bril op je neus naar de bioscoop. Het kan onder andere in Amsterdam, waar een heuse VR-bioscoop is gevestigd. Met de Gear VR van Samsung krijg je films te zien waar je om je heen kunt kijken. Door de film in 360 graden te kijken, volg je het verhaal op verschillende manieren.

Filmmaker Maurice Schutte heeft zo'n film op zijn naam staan: The Invisible Man, die hieronder via YouTube gratis te bekijken is. De korte film van tien minuten, die op allerlei filmfestivals wordt getoond, gaat over twee drugsdealers met een flinke schuld die uiteindelijk resulteert in een potje Russisch roulette aan de tafel. 

De film is gemaakt met zes GoPro's die de beelden in 360 graden opnemen. "Het meest interessante aan VR films is dat je de kijker midden in het verhaal kan zetten", zegt Schutte, die The Invisible Man heeft geproduceerd. "De kijker wordt hierdoor een vooralsnog stille participant van het verhaal dat zich voor en rondom de kijker afspeelt. Het zorgt ervoor dat je als maker elke scene anders moet opzetten dan dat je dat met traditioneel filmen doet."

Je kunt van VR leren

Ondertussen experimenteren de eerste basisscholen in Nederland ook met virtual reality. Leerlingen worden met Google Expeditions virtueel meegevoerd naar plekken die voor een schoolreisje geen optie zijn. Reizen door het heelal, een kijkje in de tombe van Toetanchamon of een reis langs de poolkappen zijn ineens mogelijk. Ervaringen die ook nog eens helpen om lesstof beter te onthouden.

Maar VR heeft meer in petto voor leerlingen. Er zijn al lesprogramma’s gemaakt door Alchemy VR waarmee kinderen een presentatie kunnen oefenen voor een virtuele groep mensen. Compleet met feedback over de inhoudelijke boodschap, het maken van oogcontact en verlegenheid. 

Simulaties zijn ook toepasbaar op wetenschappelijk onderwijsniveau. Een operatie oefenen in de OK (video boven), een kies boren of kroon plaatsen en zelfs het inwendig onderzoeken van koeien: er zijn VR-programma’s voor. Niet voor niets zetten universiteiten zelf centra op om het gebruik van VR te faciliteren en stimuleren.

VR helpt je je angsten overwinnen

Nog zo’n praktische kant van de technologie is VR-therapie. Patiënten kunnen allerlei angsten overwinnen zoals die voor spinnen, kleine ruimtes of hoogtes. Iemand op een veilige manier en langzaamaan confronteren met panieksituaties is virtueel gemakkelijk en goedkoper dan ooit.

Ook bij het laten ervaren van depressies en psychoses wordt het al gebruikt. Het levert zo meer begrip op, want een partner of familielid van een patiënt kan zich virtueel inleven in iemands situatie door middel van een bijzonder realistische empathietraining.

Tot slot werken de ontwikkelaars van Coolminds aan programma’s voor virtueel ontspannen. Je leest het goed: VR-ervaringen zoals zwemmen met wilde dolfijnen in de Rode Zee of shorttrack met het Nationale team doen de stress volledig verdwijnen.

Organisaties zetten VR in voor hun diensten

Ook bedrijven weten vaker virtual reality in te zetten voor hun diensten. Neem bijvoorbeeld Funda, dat kopers de mogelijkheid biedt om beschikbare huizen in VR te bezichtigen. "Door meer huizen in korte tijd te bezichtigen, krijgt de makelaar sneller een beeld van de wensen en behoeften van de huizenzoeker", aldus Samir Boulema, ontwikkelaar bij Funda.

VR blijkt populair in de vastgoedmarkt: je kunt zelfs je nieuwbouwhuis met VR inrichten door in jouw virtuele woonkamer te lopen en te kijken hoe je huis eruitziet met of zonder open keuken. Deze technologie wordt onder andere door The Virtual Dutchman ontwikkeld.

Genoeg andere sectoren zetten virtual reality in. Neem bijvoorbeeld Schiphol, dat met virtual reality reizigers de route van hun koffer naar het vliegtuig laat zien. Of oliebedrijven die hun werknemers met een VR-bril trainen hoe ze om moeten gaan met gevaarlijke situaties. En ook RTL zet virtual reality in om mensen het nieuwe logo 'optimaal te laten beleven'.

Deze week is het Techweek op RTL Z. Met veel extra verhalen over de laatste technologische trends. Lees ze hier allemaal terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore