Tech

Onbeperkt mobiel internetten binnen de EU komt steeds dichterbij

09 januari 2017 19:24 Aangepast: 29 juli 2017 06:30
Beeld © ANP

Onbeperkt bellen en video kijken zonder bij te betalen of mobiel internetten in de EU zonder dat je wordt 'afgeknepen'. Providers gaan inzetten op onbeperkte abonnementen voor de hele Europese Unie, dus deze droom lijkt dichterbij te komen.

T-Mobile komt op 16 januari met een abonnement waarmee je onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten binnen Nederland en maximaal 60 dagen achter elkaar in de Europese Unie voor 35 euro per maand. Een doorbraak in de telecomwereld, vindt de provider. 

"T-Mobile opent een ongekende aanval op alle grote concurrenten, KPN, Vodafone en Tele2, door met echt onbeperkt mobiel internet te komen tegen een historisch lage prijs. Een stap die door vele telecominsiders als niet voor mogelijk gehouden werd en we denken dat dit het begin is van een prijzenoorlog", schrijft de provider in de aankondiging. 

Prijzenslag om data

Op dit moment kosten soortgelijke abonnementen meer dan het dubbele. T-Mobile zegt deze lage prijs te kunnen aanbieden, omdat veel restcapaciteit op hun 4G netwerk onbenut blijft. De grote vraag is nu: volgt de rest? Kunnen we onze vaste internetverbinding thuis vaarwel zeggen omdat we voortaan ongelimiteerd mobiel kunnen internetten?

Ben Woldring van Bellen.com verwacht een prijzenslag. "Nu werken de meeste aanbieders nog met databundels. Ze houden elkaar scherp in de gaten, dus grote kans dat de prijzen verder naar beneden gaan. Ik vermoed dat het een mooi jaar wordt voor de consument."

Woldring heeft op verzoek van RTLZ de huidige prijzen op een rij gezet:​ klik voor groot.


Thumbnail

Nieuwe regelgeving

T-Mobile sorteert met het abonnement alvast voor op nieuwe Europese regelgeving. Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingtarieven binnen de Europese Unie afgeschaft. Al moeten ze er in Brussel nog een handtekening onderzetten. 

Tot de zomer betalen de meeste consumenten een toeslag als ze op vakantie in Europa bellen of internetten of je moet een speciale buitenlandbundel afsluiten. Vanaf half juni hoeft dit niet meer: dan is het abonnement dat je in Nederland afsluit ook geldig in alle EU-landen. 

Een aantal providers heeft inmiddels al nieuwe abonnementen geïntroduceerd. KPN stopte als eerste met roamingtarieven binnen Europese landen, maar biedt geen onbeperkt internet aan.  

Prijzen kunnen veel lager 

Sinds de EU zich bemoeit met het gebruik van onze mobieltjes zijn de kosten voor bellen en sms'en met 92 procent gedaald. In 2016 is dataroaming 96 procent goedkoper dan in 2012. De verwachting is dat die prijzen in de toekomst nog verder zullen zakken.

Nederland behoort nu nog tot de middenmoot. Scandinavië en de Franse telecomprovider Free bieden veel scherpere tarieven, dus in de komende jaren zullen de prijzen binnen Europa meer naar elkaar toegroeien denken experts.

Thumbnail

Datagebruik vliegt omhoog

Zo’n 10,6 miljoen Nederlanders hebben een smartphone en die gebruiken we steeds intensiever. Vroeger belden en sms'ten we vooral, maar met de introductie van diensten als WhatsApp bellen we fors minder en verbruiken we vooral data.

Ook zijn we meer dataslurpers gaan gebruiken zoals  Netflix, online tv en YouTube. Volgens Woldering zijn Nederlanders wifi-verslaafd en doodsbang om boven hun belbundel te komen.

Dat ziet ook RekeningScan, een site waarop mensen hun rekening kunnen uploaden om een passend telefoonabonnement te krijgen. Tot 2014 gebruikten we vooral wifi en daarnaast zo’n 200 MB mobiele data per maand.

Daarna vloog het datagebruik omhoog. In 2016 gebruikte de gemiddelde smartphonebezitter al meer dan 1 GB per maand. 

Helemaal onbeperkt kan niet 

Helemaal onbeperkt internetten in de EU kan niet, omdat dit de telecommarkt zou verstoren. Telecombedrijven hebben gigantisch veel geld betaald voor hun 4G-netwerk. Het zou oneerlijk zijn als Nederlanders massaal onbeperkt zouden internetten met hun goedkope Zweedse, Finse of Franse sim-only abonnement. 

De tarieven liggen daar namelijk een stuk lager dan in Nederland. Om misbruik te voorkomen mag je niet in het buitenland een simkaart kopen en die onbeperkt gebruiken in eigen land.

Daarom heeft T-Mobile het 'onbeperkte' abonnement op maximaal 60 dagen per jaar gesteld. Ga je daar overheen dan krijg je 10 GB per maand. Voor bellen zijn er geen beperkingen, behalve dat je bij T-Mobile Go Unlimited maximaal 300 verschillende nummers per maand mag bellen.

Kijk kritisch naar je gebruik

Het klinkt aanlokkelijk: een all you can use abonnement voor 35 euro per maand. Je schiet nooit meer over je bel- of databundel heen. 

Babs van der Staak van de Consumentenbond zegt: "Het is handig voor mensen die geen gedoe willen en die zich zonder druk te willen maken over hun bundel onbeperkt video willen kijken. Ook in het buitenland."

Maar realiseer je dat je ook best een hoge prijs betaalt voor dit abonnement. Kijk daarom kritisch naar je eigen gebruik, zegt ze.  "Wellicht heb je genoeg aan 100 bel/sms-minuten per maand en 4GB data voor 18 euro per maand. Dan ben je ruim 200 euro per jaar goedkoper uit dan dit onbeperkt abonnement."

Einde van je vaste verbinding?

Woldring verwacht dat het onbeperkt internetten op je mobiel ook gevolgen heeft voor quadplay, abonnementen met daarin vaste telefonie, mobiel en vast internet plus tv.

"Maar als je onbeperkt kunt internetten op je mobiel of je kunt hem gebruiken als hotspot, zal een groep mensen hun internetaansluiting thuis weg doen. Er bestaat ineens een betaalbaar alternatief voor je vaste verbinding thuis”, zegt Woldring.  

`