Tech

Hoe ziet de 10-jarige iPhone er over 10 jaar uit?

29 juni 2017 18:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Still uit een YouTube-video van Schoolpost. Beeld © Schoolpost

Hologrammen, Augmented Reality en een halve centimeter dik; twee iPhone-kenners geven hun toekomstvisie op nog 10 jaar iPhone.

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de eerste iPhone in de winkel lag, in Amerika. In die 10 jaar is de iPhone een stuk groter, sneller, slimmer en dunner geworden. Maar hoe zal de iPhone er over nog eens 10 jaar uitzien?

RTL Z vroeg Lars Paymans, redacteur van iPhoned.nl, en Tim Wijkman, telefoonexpert bij Telecompaper, naar hun visie op de iPhone in 2027.

Uiterlijk: dunner en groter

Paymans was verbaasd toen hij vandaag de eerste iPhone naast de iPhone 7 Plus hield. "Heel veel is hetzelfde gebleven. Er zitten nog steeds dezelfde knoppen op. En in de basis doet de telefoon nog steeds hetzelfde. Je kunt er foto's mee maken en het brengt je in contact met anderen."

Hij denkt dat over 10 jaar de telefoon nog steeds ongeveer dezelfde vorm zal hebben. "Je ziet nu dat de randen aan de zijkant aan het verdwijnen zijn, dat zal de komende jaren steeds verder gaan." Hij hoopt op een volledig randloos scherm, dat ook nog eens een stuk dunner is. "Een halve centimeter dik, dat moet kunnen."

Tim Wijkman heeft nog wel een goede tip: pak bij het voorspellen eens sciencefictionfilms uit de jaren 80 erbij. "De schermen worden oprolbaar, uitvouwbaar of inklapbaar."

In 2012 maakte YouTuber Schoolpost een impressie van een toekomstige iPhone (artikel gaat door onder video)

Functionaliteit: AI en hologrammen

De iPhone is door de jaren heen stapje voor stapje beter geworden. "Apple komt altijd heel innovatief over, maar ze kijken vooral goed naar wat andere doen en voeren dat dan goed uit", zegt Wijkman.

Dat is nu ook zo bij de ARKit, de nieuwe functionaliteit die Apple deze maand presenteerde. Hiermee kunnen ontwikkelaars virtuele objecten in de ruimte plaatsen. Paymans: "Die ARKit kan echt heel groot gaan worden. De eerste demo's zijn zo praktisch, zoals zo'n digitaal meetlint. Dan zie je ineens wat een iPhone kan doen waar je nog niet eens aan gedacht had."

Hologrammen

Andere bedrijven waren al eerder bezig met AR, maar missen volgens Wijkman een groot voordeel. "Alles wat ze toevoegen, is direct beschikbaar voor miljoenen gebruikers."

Als hij eens goed aan zijn dikke duim zuigt, ziet hij de volgende stap na AR. "Hologrammen moeten kunnen, dat je je telefoon op tafel legt en dat je dan iemand ziet zweven."

PC en laptop verdwijnen

Beide heren verwachten dat de telefoon in 2027 nog steeds bestaat als fysiek voorwerp. Wijkman: "Daar geloof ik heilig in. De gsm bestaat al 20 jaar en we bellen er nog steeds mee."

PC's en laptops zullen wel helemaal verdwijnen, maar de schermen blijven. "Dan koppel je een scherm en een toetsenbord aan je iPhone en kan je op die manier werken." Microsoft en Samsung experimenteren er al mee.

Paymans denkt wel dat de telefoon steeds minder de broekzak uit hoeft. "Siri wordt steeds beter en ik denk dat 10 jaar genoeg is om het ongemakkelijke weg te halen van het spreken tegen computers."

Gissen

De smartphone wordt de komende tien jaar nog meer het centrale punt in ons leven. Wijkman: "Het blijft gissen wat hij precies gaat kunnen, maar de over tien jaar zullen we terugkijken naar de iPhone 7 met de gedachte: wat een dom apparaat."

`