Tech

Nieuwe Nokia 3310 steelt de show op Mobile World Congress

27 februari 2017 06:12 Aangepast: 28 juli 2017 19:00
De nieuwe 3310. Beeld © AFP

Vandaag begint hét techevent bij uitstek, als je de laatste mobiele technologie wilt spotten: Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Traditiegetrouw worden de meeste telefoons al een dag eerder gepresenteerd aan de pers en er is één die wel erg opvalt: een Nokia 3310.

MWC is sinds jaar en dag de beurs waar alle telefoonmerken (behalve Apple dan) hun nieuwe telefoons presenteren.

Omdat Samsung voor het eerst breekt met deze 'wet', omdat het bedrijf na het Note 7-debacle meer tijd neemt voor het nieuwe vlaggenschip de S8, is de beurs dit jaar vooral een feest voor de goedkopere telefoons. Met als koning van het bal: een nieuwe Nokia 3310.

Daar is-ie dan: de Nokia 3310

Er was al veel over gesproken, maar nu is hij ook echt gepresenteerd: de nieuwe oude Nokia 3310. Deze anti-smartphone heeft zo'n beetje hetzelfde design als de telefoon uit 2000, maar ditmaal met een kleurenscherm, enkele apps en zelfs een camera.

Thumbnail

De telefoon moet 25 dagen meegaan op éé​n batterijlading, komt in vier kleuren en kost slechts 49 euro.

Eerder kondigde Nokia al de 'gewone' smartphones Nokia 6, 5 en 3 aan. Deze budgettelefoons zijn nu al in China te koop en komen later naar Europa.

Nieuwe top-Huawei met dubbele camera

Maar er is meer te zien. Huawei is na Samsung en Apple het meest verkochte telefoonmerk in Nederland. Alleen daarom wilden we graag bij de presentatie zijn van de nieuwe P10, maar er waren ongeveer twee keer zoveel mensen uitgenodigd dan dat er de zaal in konden. 

Gelukkig werd er een P10 naar buiten gesmokkeld en konden we hem al even vasthouden.

De opvolger van de P9 is een telefoon met topspecificaties voor een lage prijs. Hij ziet er uit als een high-endtelefoon (de gelijkenis met de iPhone 7 is moeilijk te ontkennen) maar met 599 euro zit het flink onder de prijs van zijn concurrenten.

Veel Nederlanders zullen waarschijnlijk een paar maanden wachten op de P10 Lite. Deze afgezwakte variant heeft iets mindere chips en geen dubbele camera, maar is de helft zo goedkoop. 

Verder valt op dat de telefoon alleen in donkere kleuren uitkomt: zwart, blauw en groen. De metallic-kleur begint langzaam uit de mode te raken.

De LG G6 is weer normaal

Na een jaar van opwinding, kiest LG dit jaar voor degelijkheid. In 2016 werd er veel gesproken over zijn modulaire G5, met verwisselbare accu, cameramodule en andere wisseltrucs.

Maar de telefoon werd nauwelijks verkocht. In de G6 is ook niks modulairs meer te zien en wat overblijft is een solide editie met een extra langwerpig scherm.

De 16:9 verhouding, die je kent als standaard verhouding van een video,  is vervangen voor een 18:9 verhouding. Deze kun je kennen van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, aldus de perspresentatie.

De prijs is nog niet bekend, maar die zal zeker aan de bovenkant van de markt zijn, denk dus aan boven de 700 euro.

En verder

Een nieuwe Alcatel met ledlampjes, de nieuwe Blackberry met fysiek toetsenbord en een nieuwe Moto G5 voor onder de 200 euro. Morgen wacht nog onder meer de nieuwe smartphones van Sony en Wiko. 

Maar grote kans dat deze niet veel meer gaan brengen dan een opvolger van hun telefoons van vorig jaar. De smartphones van dit jaar lijken nog meer naar elkaar toe te trekken dan voorgaande jaren, zowel in uiterlijk als in prestaties.

Dat zorgt ervoor dat, met het missen van een knaller als de Samsung Galaxy S8, een kleine opdonder als de 3310 er met de aandacht vandoor gaat.

En dit presenteert Samsung wél op de MWC.

 

Meer over MWC maandagavond in techprogramma Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore