Tech

Nieuwe software ontwerpt zelf zonnesystemen voor op ieder dak

26 januari 2017 17:32 Aangepast: 29 juli 2017 02:30
Beeld © Getty

Twee derde van de Nederlanders zegt best een zonnepaneel op z'n dak te willen leggen, maar slechts 4 procent van de Nederlanders doet dat ook echt. Een nieuw systeem moet daar verandering in brengen, door de aanschaf van zonnepanelen extreem te versimpelen.

Het systeem, gemaakt door het bedrijf Solar Monkey en de TU Delft, berekent voor mensen hoe zonnepanelen het beste op het dak gemonteerd kunnen worden, en wat de opbrengst van de zonnepanelen zou zijn. Jan Pieter Versluijs, oprichter van Solar Monkey, vertelt dat het systeem daarvoor gebruik maakt van gedetailleerde 3D-modellen van heel Nederland.

Meer zekerheid

"In die modellen kunnen we de hoek van een dak berekenen, en we kunnen bijvoorbeeld zien hoe hoog de nabijgelegen bomen zijn." Met die informatie kan het systeem automatisch berekenen hoeveel zon er gedurende het jaar op een dak valt.

Dat geeft mensen zekerheid, en dat moet ze uiteindelijk makkelijker doen beslissen om zonnepanelen aan te schaffen. "Nu is er nog heel veel onzekerheid en onduidelijkheid als je een zonnepaneel aanschaft. Mensen weten niet wat de juiste panelen voor op hun dak zijn en hoeveel energie ze zelf op kunnen wekken, terwijl we dat al wel allemaal kunnen berekenen met de data die beschikbaar zijn", zegt Versluijs.

Gratis voor consumenten

Het duurt nog even voordat het systeem er echt is. "Ik denk een jaar, het is een gigantische technische ontwikkeling." Als het er is, gaat Versluijs het verkopen aan partners en installateurs. "Maar voor consumenten houden we het gratis, die kunnen zonder kosten checken wat de opbrengst van hun dak zou zijn."

Meer van Toekomstmakers:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore