Tech

Eindhovens team wint WK robotvoetbal na penalty's

03 juli 2016 17:42 Aangepast: 31 juli 2017 01:00

Het Eindhovense Tech United heeft zondag het WK robotvoetbal in het Duitse Leipzig gewonnen. In de finale werd een Chinees team na strafschoppen verslagen.

Bij rust had het team van de Technische Universiteit Eindhoven een 2-1 voorsprong, maar na de reguliere speeltijd stond het 2-2. In de verlenging scoorden beide robotteams een keer: 3-3. In de penaltyserie bleek Tech United te sterk voor het Chinese team 'Water'.

Tech United en Water stonden voor het derde jaar op rij tegenover elkaar in de WK-finale van de RoboCup. Vorig jaar wonnen de Chinese robotvoetballers, in 2014 werd Tech United wereldkampioen. Ook in 2012 zegevierden de Eindhovense robotvoetballers. In april van dit jaar werd ook de Europese titel behaald. 

Penaltysyndroom

Het Chinese robotteam van de technische universiteit van Beijing bleek allerminst bedreven in het nemen van strafschoppen. De Eindhovense 'doelman' wist alle vijf de pogingen te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één treffer nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak.

''Hoezo kunnen Nederlanders geen penalty's nemen?'', twitterde de TU Eindhoven na het heroveren van de wereldtitel.

Tech United speelt in de zogeheten Middle Size League (MSL), waarin sinds 1997 kampioenschappen plaatsvinden. Het doel van RoboCup is om in 2050 met robots de menselijke wereldkampioen voetbal te kunnen verslaan. De MSL lijkt van alle robotcompetities het meest op het reguliere voetbal, maar de robots hebben nog geen menselijke vormen.

Meer succes

In Leipzig waren Eindhovense studenten ook succesvol met de tweede plaats op het gebied van zorgrobots. In die categorie strijden robots tegen elkaar die bijvoorbeeld worden ingezet als hulp in de huishouding. Die kunnen eraan bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Aan het robotica-evenement namen 3500 deelnemers uit veertig landen deel.

`