Tech

WhatsApp introduceert extra beveiliging met pincode

10 februari 2017 11:23 Aangepast: 28 juli 2017 23:00
Beeld © Getty

WhatsApp krijgt tweestapsverificatie, waarmee accounts via een pincode extra beveiligd zijn en niet zomaar overgenomen kunnen worden.

Bij tweestapsverificatie heb je een code nodig om je huidige WhatsApp-account op bijvoorbeeld een nieuwe telefoon te gebruiken. Sommige Android- en iOS-gebruikers hebben al toegang tot de functie, die in de app-instellingen onder het kopje ‘account’ te vinden is.

De tweestapsverificatie van WhatsApp wordt de komende tijd voor alle gebruikers uitgerold. Het bestaat uit een zescijferige pincode en een e-mailadres als backup.

Code zelf bedenken

Die code bedenk je zelf en WhatsApp vraagt zo nu en dan om de code in te vullen, zodat WhatsApp weet dat jij de echte gebruiker bent en je de code niet vergeet. Gebeurt dat toch, dan heb je nog altijd je e-mailadres om weer toegang tot je account te krijgen. Die methode is veiliger dan de verificatie via sms die onder meer WhatsApp al langer gebruikt.

Een sms met activatiecode kan redelijk makkelijk worden onderschept, waarna anderen toegang kunnen krijgen tot het account en de berichten van de gebruiker. Dat gebeurde vorig jaar nog bij berichtendienst Telegram.

Veel veiliger

Nu naast die sms-code ook een zelfbedachte pincode nodig is, is het stukken moeilijker om toegang te krijgen tot andermans WhatsApp-account. Wie zijn pincode vergeet en WhatsApp op een nieuw toestel wil zetten, moet zeven dagen wachten. Na die week kan je wel zonder pincode inloggen op een nieuw toestel, maar verlies je alle berichten die je in de tussentijd hebt gekregen.

Die maatregel maakt dat kwaadwillenden, zelfs zouden die weten in te breken op je account, niet kunnen meelezen met je meest recente berichten. Wie een maand tijd laat zitten tussen de laatste keer dat hij WhatsApp op zijn oude toestel gebruikte en het activeren op een nieuw toestel, verliest zijn account en krijgt bij activatie een nieuw account.

Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke week op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore