Tech

Engeland: geheime diensten moeten WhatsApp'jes kunnen inzien

27 maart 2017 10:09 Aangepast: 27 maart 2017 10:51
Beeld © Getty

De Britse overheid vindt het onacceptabel dat geheime diensten geen WhatsApp-berichten kunnen onderscheppen en in kunnen zien. Daar moet snel verandering in komen, zegt Amber Rudd, de minister van Binnenlandse Zaken.

Rudd wil deze week met techbedrijven om tafel zitten om dit probleem aan te kaarten. Welke techbedrijven dat zijn, is niet bekend.

De reactie van Rudd komt nadat een 52-jarige Brit een aanslag pleegde in Londen. Hij zou net voor de aanslag WhatsApp hebben gebruikt.

Aanslagen wakkeren vaker de discussie aan of geheime diensten niet via een achterdeurtje toch toegang moeten krijgen tot versleutelde berichten.

Enveloppen en tappen

​Alle berichten die met WhatsApp worden verstuurd zijn versleuteld met end-to-end-encryptie. Dit houdt in dat het berichtje alleen door de ontvanger is in te lezen. 

"We moeten ervoor zorgen dat organisaties als WhatsApp, en er zijn genoeg anderen, geen geheime plaats bieden voor terroristen om met elkaar te communiceren", zegt Rudd tegen de BBC.

De minister benadrukt dat het vroeger mogelijk was om enveloppen met stoom te openen en telefoons te tappen, en zo bijna alle communicatie af te luisteren. Dat wordt door de opkomst van end-to-end-encryptie lastiger.

Tim Cook

Rudd wil onder andere Apple-ceo Tim Cook vragen om mee te denken 'hoe we in situaties zoals WhatsApp in de Apple-telefoon kunnen komen'. Cook is echter een fel tegenstander van zo'n achterdeurtje. 

"De nationale veiligheid is altijd belangrijk, maar de realiteit is dat als wij een achterdeurtje maken voor de goede jongens, de slechteriken er ook in kunnen. Zoiets betekent dat we allemaal niet veilig zijn. Daarom ondersteun ik geen enkel achterdeurtje voor geen enkele overheid - ooit", zei Cook eind 2015.

LEES OOK: Crypto Wars 2.0: de strijd tussen overheden en encryptie

WhatsApp

WhatsApp meldt tegen de BBC altijd mee te werken met de autoriteiten, maar dat het door het gebruik van end-to-end-encryptie niet de inhoud van berichten kan zien. WhatsApp kan bijvoorbeeld wel zien wie met wie aan het chatten is en wanneer.

Het is niet de eerste keer dat de Britse overheid encryptie wil verzwakken: een jaar geleden zei de regering dat encryptie 'verwijderbaar' zou moeten zijn. Eerder vroegen Duitsland en Frankrijk al om hetzelfde

Nederland

De Nederlandse overheid heeft begin vorig jaar aangegeven voor sterke encryptie en tegen achterdeurtjes te zijn.

Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat het kabinet schreef dat het 'op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen' te nemen. Daarmee wordt geïmpliceerd dat het later wel noodzakelijk kan zijn.

Rob Bertholee, de baas van de AIVD, zei recentelijk dat de geheime dienst de encryptie van WhatsApp wil beperken om mee te lezen met de communicatie van terrorismeverdachten.

Bertholee reageerde ook op het besluit van de overheid om geen achterdeurtjes voor geheime diensten toe te staan: "Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen."

Lees op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore