Tech

Belgisch bedrijf vervangt toegangspas door chip in hand

10 december 2016 11:37 Aangepast: 29 juli 2017 13:00
Een vingerchip (archieffoto). Beeld © EPA

Nooit meer zoeken naar toegangspasjes en nooit meer visitekaartjes vergeten. Het Belgische bedrijf New Fusion gaat chips in de handen van werknemers planten, waarmee ze deuren kunnen openen en informatie kunnen uitwisselen. "Technologie moet je gewoon uitproberen."

De chip met een lengte van 1 centimeter en een dikte van 1 millimeter wordt volgende week bij de eerste werknemers van het technologie- en marketingbedrijf New Fusion geplaatst. Directeur Vincent Nys (26) vertelt hoe het idee is ontstaan tijdens de wekelijkse 'hackathon Friday'.

Nieuwe ideeën voor praktische problemen

"Elke vrijdag besteden we aan nieuwe ideeën. Iedere werknemer kan iets inbrengen en daaruit pikken we één idee, waaraan we dan een maand werken. Eén van mijn werknemers was op zoek naar een praktische manier om te ontsnappen aan al die verschillende badges, toegangskaarten en scans. Toen kwamen we op het idee om een chip te ontwikkelen, die alle informatie bundelt onder de huid.”

Nys wil met deze zogeheten RFID-chips ook een statement maken, zegt hij. "Technologie maakt ons leven makkelijker. Je moet er niet bang voor zijn, maar het gewoon proberen. Digitalisering en vernieuwing zijn bovendien echt een must voor bedrijven."

Science fiction

Van de twaalf werknemers laten zes er een chip plaatsen tussen duim en wijsvinger, het plekje in de hand waar de minste zenuwen zitten. Met namen de heren op kantoor kunnen niet wachten, zegt Nys. "De dames vinden het nog eng. Heren vinden het spannend, science fiction-achtig."

Op de Belgische televisie zegt medewerker en multimediadesigner Mario van Looy dat hij 'niet kan wachten'. "Ik ben echt een technologie-fan." Zijn collega Sil Colson, ook multimediadesigner, wacht ontwikkelingen liever af en heeft gekozen voor een ring waarin de chip zit. "Stel dat de chip kapot gaat, of zo. Nee, voor mij liever niet." 

Nys wil de chip niet alleen gebruiken voor het openen van deuren en uitwisselen van visitekaartjes. "Het is ook toepasbaar bij evenementen waar je dan binnen kunt komen met je chip, of handig om contactloos mee te betalen. We zijn al met een paar banken in gesprek."

Werknemers volgen?

Volgens Nys hoeven gebruikers niet bang te zijn dat hun chip gehackt wordt. "Informatie kan pas gelezen worden als je de chip op enkele centimeters van een smartphone of speciaal kastje houdt." Om die reden kunnen werknemers ook niet door de baas gevolgd worden in hun pauzes of tijdens werkbezoeken. 

Wie ontslagen wordt, of ergens anders gaat werken, kan de chip gewoon laten zitten. "We kunnen de chip deactiveren en een nieuwe werkgever kan 'm eventueel weer activeren en informatie aanpassen." Het ding moet zeker tien jaar lang kunnen blijven zitten.

Naast de chip is de startup, met klanten als Johnson & Johnson en brouwerij AB Inbev, ook bezig met gezichtsherkenning via camera's. "En soms levert de hackaton meer ludieke acties op. Zo staat er nu een kerstboom op kantoor waarvan de lichtjes feller gaan branden als we als bedrijf meer twitteren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`