Geld en werk

Eindelijk serieus genomen: gamer Koen mag studeren als een topsporter

25 april 2017 21:31 Aangepast: 26 april 2017 09:25
Professioneel gamer Koen Schobbers heeft een topsportstatus gekregen van het AMC. Beeld © Eigen foto

Student Koen Schobbers (24) is de eerste Nederlandse gamer die op zijn opleiding als topsporter wordt gezien. Zo kan hij zijn zware opleiding tot chirurg combineren met professioneel gamen. Zoals Epke Zonderland, maar dan anders.

Als kind was Koen al fan van racespelletjes. Nu is hij zó goed dat hij er geld mee verdient. Het racespel TrackMania speelt hij sinds zijn vijftiende professioneel. Sinds kort doet hij er Rocket League bij. "Simpel gezegd is dat voetballen met auto's."

Langer doen over coschappen

Koen had nooit gedacht dat het zo ver zou komen, maar vandaag maakte ziekenhuis AMC bekend dat hij aangepaste coschappen mag lopen. In andere woorden, hij mag langer over zijn studie geneeskunde doen omdat hij topsporter is. 

Het besluit van het AMC betekent veel voor hem. Eindelijk erkenning. Maar Koen denkt meteen verder: "Ik hoop dat ik hiermee ook toekomstige e-sportatleten een kans bied hun studie te combineren met hun sport als gamer. En ik hoop dat Nederlandse universiteiten nu eens gaan beseffen dat gamen niet zomaar een spelletje is, maar een grote professionele wereld." 

In andere landen is dat besef er al wel, weet Koen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld en in meerdere landen in Azië.  

Miljoenen per wedstrijd

In het professionele gamen gaan grote sommen geld om. Het ligt er alleen wel aan welke game je speelt. "Wat ik doe is niet zo groot als bijvoorbeeld League of Legends. Daar kun je wel 10.000 euro per maand verdienen en miljoenen per wedstrijd. Het is voor mij nog altijd een bijbaantje. Wel kan ik er als student van leven en wat sparen. Een huis kopen lukt niet, en een maandje sparen levert echt geen auto op."

Hoe zijn rooster als topsportstudent eruit gaat zien, weet Koen nog niet. "Het lastige is dat je bij het gamen veel kleine toernooien hebt, over de hele wereld en in de Benelux. Ik kan natuurlijk niet de hele tijd vrij krijgen." 

Thumbnail

Koen Schobbers in actie tijdens een wedstrijd. (Foto: Koen Schobbers)

Diëtist en fitness 

Ondanks dat moet Koen wel hard trainen. Urenlang zijn games oefenen, veel sporten en goed eten. Vooral als er een belangrijk toernooi aankomt. "Het is dus niet Red Bull drinken, pizza's eten en nachten doorhalen. Dat is de amateurtak. Ik moet gezond zijn en in staat zijn een wedstrijd lang geconcentreerd te zijn. Dat betekent hulp van een diëtist, fitnessen en goed rusten."

Uiteindelijk hoopt de gamer in de chirurgie terecht te komen en het gamen in de operatiekamer en de gezondheidszorg groot te maken. "Hand-oogcoördinatie, teamwork, die onderdelen van gamen heb je in de OK ook nodig."  

Hét hoogtepunt uit de game-carrière van Koen: derde op het WK TrackMania in 2013. In de video is de laatste ronde van de finale te zien: 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore