Tech

In een halfuurtje naar Parijs? TU Delft onthult model Hyperloop

30 juni 2016 13:35 Aangepast: 31 juli 2017 01:30
Beeld © RTL Z

Als het aan studenten van de TU Delft ligt, is het in de toekomst mogelijk om in een halfuurtje van Amsterdam naar Parijs te reizen. Studenten presenteerden vandaag een model van de Hyperloop, een trein die uiteindelijk 1200 kilometer per uur moet halen.

De onthulling was vanochtend in Delft, in het bijzijn van minister van Economische Zaken Henk Kamp. Dat zag er zo uit.

De Hyperloop is een trein die door een buis gaat. In die buis is een vacuüm gecreëerd om de luchtweerstand zoveel mogelijk terug te dringen en daardoor kan de trein zo'n enorm hoge snelheid halen. De studenten van de TU willen de capsule van de Hyperloop vooruit trekken met magneten.

Met hun concept doen de studenten mee aan een prijsvraag van Tesla-ceo Elon Musk die graag dit soort innovatieve projecten wil stimuleren. Van de 124 teams die meededen eindigde Delft op de tweede plek achter MIT, een Amerikaanse technische universiteit. In totaal werken 22 teams hun concept verder uit. De bedoeling is om in het najaar in Californië te gaan testen met echte prototypes en te kijken wie de beste trein heeft gemaakt.

Langzaam van start

Voor mensen hoeft een snelheid van 1200 kilometer per uur geen probleem te zijn. Wie in een vliegtuig stapt gaat namelijk ook regelmatig zo hard. Wel moet de snelheid langzaam worden opgebouwd in de buis zodat het aangenaam blijft.

Goederen hebben dat niet nodig. En het systeem wordt dan ook gezien als een goede optie voor snel transport.

Kamp is in ieder geval enthousiast. "Dit is een Nederlands visitekaartje voor de hele wereld", zegt de minister tegen RTL Z. "Ik kan me dit in de eerste plaats voorstellen voor lange afstanden, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je in Nederland in de toekomst over kleinere afstanden met dit soort systemen gaat werken."

Bright.nl was ook aanwezig bij de onthulling van Delft Hyperloop en sprak er met Prins Constantijn die lovende woorden had voor de studenten:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore