Tech

Zet die telefoon eens op stil! Dit is waarom notificaties van anderen zo vervelend zijn

14 mei 2017 09:11 Aangepast: 14 mei 2017 11:09
Beeld © iStock

Je kent het wel: zit je rustig in de trein, hoor je uit een hoek van de coupé continu notificatiegeluidjes komen. Of degene naast je in de bus heeft het geluidje van z'n toetsenbord aan laten staan. Veel mensen krijgen dan het gevoel dat ze iemand willen slaan, en dat is niet gek, zeggen wetenschappers.

"Een echte stoornis is het waarschijnlijk niet", zegt Nienke Vulink van het AMC. Ze doet bij het Amsterdamse ziekenhuis onderzoek naar misofonie, een aandoening waarbij je bepaalde geluiden haat. "Ik heb nu zo'n 750 mensen met die aandoening gezien, en je ziet bij hen dat ze een hele heftige, overmatig agressieve reactie krijgen op specifieke geluiden."

Extreme agressie

"Als ze bijvoorbeeld iemand een appel horen eten, of iemand zijn neus op horen halen, dan voelen ze extreme agressie opkomen. Dat beheerst dan echt hun leven, ze doen er bijvoorbeeld alles aan om niet samen met mensen te hoeven eten."

Weinig mensen zullen openbare plekken mijden omdat ze de geluiden van notificaties irritant vinden, dus valt het niet onder de noemer misofonie. Toch is de irritatie wel wetenschappelijk te verklaren. Vulink: "We zien dat mensen geluiden heel vervelend vinden als ze hun rust verstoren en ze daar niets aan kunnen doen."

Verkrachting met geluid

Als je bijvoorbeeld wakker ligt door de muziek van de buurman, of als iemand heel luid een telefoongesprek voert terwijl hij naast je zit, is dat heel vervelend. Muziekpsycholoog Mark Reybrouck: "Dat kun je bijna zien als een soort verkrachting, dat geluid dringt binnen in de private zone van de mens. Je kunt je ogen dichtdoen, maar je oren niet, het is vrijwel onmogelijk om je af te sluiten voor geluid."

Thumbnail

Beeld: iStock.

Toch is er nog een reden dat geluiden van telefoons zo vervelend zijn: ze zijn gemaakt om je aandacht te trekken. Dat komt deels doordat we opgegroeid zijn met het idee dat we erop moeten reageren, maar ook door de manier waarop de geluidsgolf zich opbouwt, legt Reybrouck uit. "Natuurlijke, akoestische geluiden hebben een bepaalde geluidscurve: het geluid vertrekt vanuit het niets, stijgt geleidelijk naar een bepaalde luidheid, bereikt z'n hoogtepunt en sterft uit."

Stresshormonen

Daar kan je trommelvlies goed mee omgaan. Maar bij sommige geluiden, zoals bijvoorbeeld een brandalarm, is die golf anders. "Die gaat heel snel naar een hoogtepunt, daardoor schrik je. Dat is een elementaire en primitieve reactie, je kunt er niets aan doen. Je maakt er zelfs stresshormonen door aan."

Sommige ringtones en notificatiegeluiden maken gebruik van die reactie. De geluidscurve stijgt snel, waardoor je van het geluid schrikt en stresshormonen aanmaakt. Handig als het je eigen telefoon is en je absoluut niets wil missen. "Maar het is buitengewoon vervelend als het andermans telefoon is", zegt Reybrouck.

Ping!

Het slechte nieuws: het is heel moeilijk om iets aan die reactie te doen. "Je kunt je leren ontspannen, maar dat is heel moeilijk en vergt veel tijd", zegt Vulink. "Met af en toe een ademhalingsoefening lukt het je niet, je moet echt aan mindfulness en aan yoga gaan doen om je toch te kunnen ontspannen als je die geluiden hoort."

En het helpt natuurlijk ook als iedereen het geluid van z'n telefoon uitzet, of op z'n minst een ringtone kiest die geen stressreactie opwekt. "Kies dan een ringtone met akoestische klanken die niet te luid zijn, en die rustig opbouwt", zegt Reybrouck. Als voorbeeld noemt hij het 'Ping'-geluid dat je op iPhones hoort als er een nieuwe mail binnenkomt. "Die is tamelijk neutraal. Het valt genoeg op om te horen, maar het brengt geen stressreactie teweeg.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore