Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 november 2017 12:14

3D-print van hartafwijking moet voor meer begrip zorgen

Studenten van de TU Delft en de Universiteit Leiden hebben een hulpstuk ontwikkeld voor slechtnieuwsgesprekken op de hartafdeling van het ziekenhuis. Door alle verschijningsvormen van hartafwijkingen in 3D uit te printen, kan een arts betere uitleg geven.

Met het project Heartbits willen de studenten de slechtnieuwsgesprekken voor mensen met een hartafwijking iets aangenamer maken. Volgens de studenten worden mensen tijdens zo'n gesprek nog weleens overdonderd door informatie.

"Ze krijgen vaak in een tienminutengesprek in moeilijke woorden uitgelegd wat er mis is met hun hart", zegt Tom Schild, student industrieel ontwerp aan de TU Delft. 

Specifieke afwijking

Dat heeft als gevolg dat mensen hun eigen afwijking niet goed kennen en daarom ook moeilijker uit kunnen leggen aan familie en vrienden.

Door gebruik te maken van 3D-geprinte modellen kan een arts een specifieke afwijking erbij pakken. Aan de hand van het model kan de patiĆ«nt beter ingelicht worden.

Afwijking mee naar huis

Een stap verder is dat patiƫnten aan de hand van hun CT-scan hun eigen hart als 3D-print mee naar huis krijgen. "Zodat je aan een dierbare kan laten zien: zo werkt het en dit is wat er mis is met mijn hart. Daarom kan ik misschien niet meedoen aan deze fietsactiviteit van de familiedag."

Wel denkt Schild dat het financieel niet haalbaar is om voor iedereen een uniek 3D-geprint hart te maken. Daarom onderzoeken de studenten wat er met behulp van virtual reality mogelijk is.

Hololens

Daarvoor is onder andere een Hololens van Microsoft aangeschaft, waarmee bloedstromen inzichtelijk worden gemaakt. "Dat is nog toekomstmuziek, maar het zou heel fijn zijn om persoonlijk afgestemd te zien wat er met jou aan de hand is." 

De universiteiten en de studenten onderzoeken nu of Heartbits tot bedrijf kan uitgroeien. 

Topnieuws