Smart Home

'Hey Alexa, zet de tv aan': duizenden ouders van Alexa's zijn pesterijen zat

02 juli 2021 22:13 Aangepast: 05 juli 2021 15:57
De slimme speaker Echo van Amazon luistert naar de naam Alexa Beeld © Getty

Duizenden ouders roepen internetgigant Amazon op om de assistentfunctie op zijn slimme speakers niet langer Alexa te noemen. Hun dochters die zo heten, hebben genoeg van alle flauwe grapjes die de ze hele dag moeten aanhoren. Er zijn ouders die zeggen dat hun dochter zelfmoordgedachten heeft door de pesterijen.

Het probleem zit hem in de manier waarop Amazons Alexa wordt gebruikt op de slimme speakers die in steeds meer huiskamers staan. Om te voorkomen dat de slimme speaker te pas en te onpas reageert op wat in huis besproken wordt, moet het apparaat eerst worden geactiveerd met een signaalwoord. Bij Amazon is dat Alexa.  "Hey Alexa, zet de radio aan" of "Alexa, zet de verwarming een graadje hoger."

'Synoniem voor slaaf'

Met het populairder worden van de slimme speakers zouden de pesterijen in de schoolklassen, in winkels en op straat enorm toenemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon start verkoop Echo-speakers in Nederland, met Engelse Alexa

De Amerikaanse Lauren Johnson, moeder van de destijds 6-jarige Alexa was het zat toen haar dochter in 2018 voor de zoveelste keer in huilen uitbarstte in de auto op de terugweg van school. "Kinderen en ook volwassenen, dragen haar de hele tijd dingen op. 'Alexa, zet mijn tv aan', 'Alexa, vertel me wat voor weer het wordt.' Haar naam is synoniem geworden voor een slaaf."

120 Nederlandse Alexa's

In de VS heten 130.000 meisjes en vrouwen Alexa. In Nederland zijn er ongeveer 120 (menselijke) Alexa's. De slimme speakers van Amazon zijn nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. In deze video leggen onze collega's van Bright uit hoe het systeem werkt. 

Johnson schreef een open brief aan Amazon, maar kreeg geen reactie.

Petitie

Online startte ze een petitie om Amazon te vragen een andere (niet-menselijke) naam te kiezen en steeds meer ouders met dezelfde problemen meldden zich bij haar: vrouwen die zich op hun werk niet durven uitspreken vanwege het getreiter en zelfs ouders die de naam van hun kind officieel hebben laten veranderen. Meer dan 3000 ouders van een Alexa hebben de petitie inmiddels ondertekend. 

Nadat de Britse omroep BBC er onlangs aandacht aan besteedde, kwam er wel een korte reactie van Amazon. Het bedrijf zegt de pesterijen te betreuren en laat weten dat er meer signaalwoorden zijn om de slimme speakers te activeren: 'Hey Amazon' of 'Hey Echo' kan bijvoorbeeld ook.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore