Elektrische auto's

Duurtest BMW iX3: oud model in nieuw elektrisch jasje

28 oktober 2021 08:19 Aangepast: 28 oktober 2021 08:22

Bright-autotester Rutger reed een paar weken in de BMW iX3. Een SUV op basis van de benzineauto van BMW die al drie jaar op de markt is. Vandaag de conclusie.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal.

We reden niet heel lang in de iX3, maar wel heel ver. In een weekend reden we vanuit Groningen naar België op en neer en dus durven we nu al best wat conclusies te trekken. De iX3 lijkt op papier niet veel soeps. Een auto die jaren na de introductie van de benzinevariant nog aangepast moet worden naar elektrisch. Omdat BMW de verkoopcijfers van elektrische auto’s en de impact van de Europese regelgeving niet helemaal goed had ingeschat. Snel een bestaand model ombatterijen dus. Letterlijk.

En nee, het is geen Tesla Model Y. Hij is zwaarder, minder ruim, langzamer, heeft minder bereik en kan minder snel laden. In de Bright Stuff-koopgids hoef je dan ook niet op zoek naar de iX3. Hebben we dus met een absolute afrader te maken? Nee. De iX3 is me eigenlijk ontzettend goed bevallen. Hij zit uitstekend, reageert lekker op de input van de bestuurder. Hij heeft fantastisch zittende stoelen en een luxe interieur.

Wie een BMW gewend is, zal weinig moeite hebben om over te stappen naar deze elektrische wagen. Alles werkt hetzelfde en de aandacht voor details is opvallend. Als je achteruit rijdt schakelt de camera naar een blik op je bumper. Zet je hem dan weer in de Drive-stand, dan lijkt de camera over je dak naar een blik op de voorbumper te vliegen. Dat lijkt triviaal, maar vermenigvuldig die ervaring met 20, door allerlei andere slimmigheden en het draagt bij aan een gevoel van moderne luxe.

De meeste mensen stappen niet dagelijks uit een Tesla in een BMW en zullen dus niet voelen wat de verschillen zijn. Het infotainmentsysteem van de BMW voelt als een laatste geweldige iteratie van oud systeem. Bij de Tesla voelt het als een eerste beloftevolle versie van iets helemaal nieuws.

Met een vanafprijs van 69.000 euro is de BMW iX3 ook niet voor iedereen. De trouwe BMW-klant heeft er een fijne elektrische SUV aan. Voor de rest loont het om ook bij de concurrentie te shoppen.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook deel 1

Duurtest BMW iX3: de kennismaking

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van