Elektrische auto's

Duurtest elektrische Fiat 500e: bereik en laden

24 februari 2021 11:30

De elektrische Fiat 500e lijkt een ideale tweede auto of stadsauto. Bright-autotester Rutger rijdt er vier weken lang in. Hoe ver kom je eigenlijk met het dappere Italiaantje?

Rutger Middendorp test elke maand een auto voor Bright. Volg de updates.

Als je met iemand die nog niet eerder in een elektrische auto heeft gereden over het rijbereik begint, is de kans groot dat je ze voor altijd verliest voor de 'goede zaak'. Het klinkt namelijk allemaal uiterst complex en onbetrouwbaar.

Brussel heeft lang geleden besloten dat er een standaard testcyclus moet komen om alle onduidelijkheid weg te nemen. Die heette de NEDC, opgevolgd door de wat realistischer WLTP. Concreet betekent het dat er een vast aantal afstanden bij een vaste temperatuur met een afgesproken snelheid en aantal acceleraties wordt gedaan en het gemiddelde verbruik daarover wordt gemeten. Voor alle auto’s hetzelfde. Prima dus om auto’s onderling met elkaar te vergelijken. Maar als jij wilt weten hoe ver je elektrische auto komt bij minus 10 graden op de snelweg, dan heb je niks aan die cijfers.

Mooi rekenmodel 

Onze vrienden van EV Database hebben daarom een mooi modelletje ontwikkeld om voor vier verschillende scenario’s het bereik te berekenen. Van beroerde omstandigheden (snelwegverkeer met -10 en de verwarming aan) tot de meest fantastische situatie: in de stad met 23º en de airco uit.

De officiële WLTP-actieradius van deze auto komt dan ook op 320 kilometer. Dat is bijzonder veel voor een auto met een accu van netto 37 kWu. EV database berekent dan ook dat de auto gemiddeld dichter in de buurt van de 220 kilometer zal komen. 155 bij hoge snelheden in de winter. 340 kilometer bij prachtig mooi weer en lage snelheden.

Geschikt binnen Nederland

Dat komt dicht in de buurt bij onze ervaring. Rond het vriespunt op de snelweg zouden wij zo’n 180 kilometer bereik hebben. Dus ik vermoed dat je die cijfers aan kunt houden. Dat maakt de Fiat prima geschikt om in Nederland te gebruiken.

Als vakantie-auto maak je serieus meer tussenstops. Daarbij is de laadsnelheid wel een pre, want je kunt 340 kilometer bereik laden in een uur. Je zult dus zelden een half uur bij de snellader staan.

Rutger Middendorp test elke maand een auto voor Bright. Volg de updates. En check ook ons YouTube-kanaal.

Lees hieronder de vorige delen over de Fiat 500e.

Miniatuurvoorbeeld
Week 2

Duurtest Fiat 500e: wat past?

Miniatuurvoorbeeld
Week 1

Duurtest Fiat 500e: de kennismaking

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van