Elektrische fietsen

Helft elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd

08 april 2021 00:00 Aangepast: 08 april 2021 09:20

De helft van de elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd. Het gaat om 1,9 miljoen verzekerde e-bikes, jaarlijks goed voor 214 miljoen aan verzekeringen.

De meeste verzekeringen van e-bikes zijn afgesloten bij de ANWB, meldt Multiscope na een onderzoek onder 6400 Nederlanders. Van de hybride fietsen en mountainbikes is een groter aandeel verzekerd (69 procent). Elektrische bakfietsen, vouwfietsen en driewielers zijn in 58 procent van de gevallen verzekerd. 

Een vijfde van de elektrische stadsfietsen is via ANWB verzekerd, op de voet gevolgd door ENRA (18%), Unigarant (17%) en Kingpolis (15%). Op enige afstand volgt verzekeraar Univé (9%). Verzekerden zijn meestal vrouw, 50-plus met een inkomen van twee keer modaal of meer.

De gemiddelde kosten voor het verzekeren van een elektrische stadsfiets bedragen zo’n €9 per maand. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Diefstal e-bikes neemt fors toe: 'Georganiseerde bendes'

Diefstal

Van 7 procent van de bezitters van een elektrische stadsfiets, bakfiets, vouwfiets, driewieler of speed pedelec is wel eens een e-bike gestolen. In 2 procent van de gevallen is er zelfs vaker dan één keer een e-bike ontvreemd. Voor de bezitters van een elektrische mountainbike of hybridefiets ligt dit percentage hoger met 8 procent.

Onlangs bleek dat er in 2020 veel meer e-bikes zijn gestolen: het aantal aangiften steeg met 37 procent. Er werden ruim 18.000 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. De elektrische fietsen worden ook steeds vaker op andere plekken dan op straat gestolen. Bijna 1900 keer ging het in 2020 over diefstal van e-bikes uit panden, zoals schuurtjes, garages of bergingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ANWB Wegenwacht biedt e-bike als vervangend vervoer

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van