Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

Fietsenverkoop door het dak: helft van nieuwe tweewielers elektrisch

Een fietser op het strand van Scheveningen. Beeld © ANP

Er werden in Nederland vorig jaar bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht. Dat leverde fietsenhandelaren een recordomzet van 1,65 miljard euro op. Vooral de verkoop van elektrische fietsen nam een flinke sprong: inmiddels is de helft van alle nieuwe tweewielers elektrisch.

Tijdens coronajaar 2020 werd al duidelijk dat fietsen – letterlijk – niet meer aan te slepen waren. Uit de jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG blijkt nu dat er sinds 2011 in één jaar tijd niet zoveel fietsen verkocht werden.

E-bikes

Al met al gingen er vorig jaar 547.000 elektrische fietsen over de toonbank, ruim 30 procent meer dan een jaar eerder. Er werden ook ruim een half miljoen traditionele fietsen verkocht.

Wachttijd
Lees ook:
Wachttijd voor nieuwe fiets loopt vaak op tot een half jaar

Tien jaar geleden was slechts 15 procent van alle elektrische fietsen elektrisch, inmiddels zorgen de e-bikes voor 75 procent van de omzet van de fietsenbranche.

2250 euro

De gemiddelde prijs van een elektrische fiets lag het afgelopen jaar op ruim 2250 euro. Doordat er zoveel elektrische fietsen werden verkocht, steeg ook de gemiddelde prijs van een nieuwe fiets naar 1500 euro. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar.

Hoewel er vorig jaar verkooprecords werden gebroken, durven de organisaties nog geen voorspellingen te doen voor het komende jaar. Door de coronacrisis 'blijven de verkopen onvoorspelbaar'.

Daarnaast liepen de wachttijden voor fietsen en onderdelen door de groeiende vraag op tot wel zes maanden.

Exceptioneel
Lees ook:
Exceptioneel jaar fietsbranche zet door: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'