E-bikes

Garmin komt met nieuwe achteruitkijkradars voor fietsers

17 mei 2020 22:52 Aangepast: 18 mei 2020 12:22

Garmin brengt twee nieuwe versies van zijn Varia-fietsradars op de markt. De radars waarschuwen fietsers als voertuigen hen van achteren naderen.

Beide fietsradars waarschuwen voor van achter naderende auto's tot op een afstand van 140 meter met hoorbare en visuele waarschuwingen. Daarvoor moeten de radars wel verbonden zijn aan een compatibele Garmin Edge-fietscomputer, een smartwatch of de nieuwe Varia-app.

Eerdere versie van de Varia-fietsradars werkten alleen met Garmin Edge-fietscomputers, maar Garmin realiseerde zich dat steeds meer mensen hun smartphone als navigatieapparaat gebruiken op de fiets. 

Kleurcodes, geluid en trillingen

De fietser krijgt op zijn smartphone kleurcodes te zien. 'Groen' betekent veilig, 'oranje' dat er een voertuig aankomt en 'rood' is een op hoge snelheid naderend voertuig. Daarnaast hoort de fietser een waarschuwingstoon en trilt de smartphone.

Extra voordeel van het gebruik van de achteruitkijkradars op een smartphone is dat deze ook makkelijk integreren met nav-apps zoals Ride with GPS.

Achterlicht

De Varia RVR315 is alleen een achteruitkijkradar, terwijl de RTL515 ook een rood achterlicht heeft ingebouwd. Volgens Gamin is het achterlicht van Varia RTL515 zo helder dat het in daglicht tot op 1,5 kilometer te zien zou zijn. 

De RTL515 heeft ook een pelotonmodus met een lage intensiteit flits, zodat fietsers in een peloton elkaar makkelijk in de gaten kunnen houden. Beide apparaatjes zijn met een rubber bandje aan de zadelpen te monteren en dat moet loshalen ook makkelijk houden. 

De Varia RVR315 heeft een batterijduur van 7 uur kost 149,99 euro terwijl de Varia RTL515 zestien uur meegaat in de knipperende dagmodus en 6 uur in de knipperende nacht- of de continumodus. Deze radar met achterlicht kost 199,99 euro. Beiden zijn eind deze maand verkrijgbaar.

E-bike kopen? Dit moet je weten:

Bright gaat verhuizen

Bright gaat op 26 mei verhuizen. Ga voor onze artikelen, video's en podcasts vanaf dan naar RTLNieuws.nl/tech of download de RTL Nieuws-app: Android / iOS.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore