Niet altijd schadelijk, wel irritant

Wéér toegevoegd aan een Instagram-groepsgesprek, hoe kom je ervan af?

08 maart 2021 12:52 Aangepast: 09 maart 2021 14:12
Beeld © ANP

'Demetria Dickerson heeft een link gedeeld.' 'Ellie Bailey heeft een link gedeeld.' Verschillende Instagram-gebruikers krijgen regelmatig het ene na het andere groepsgesprek in hun inbox, waarin ze worden verleid op een link te klikken.

Dát zoveel mensen ongewenst in groepsgesprekken belanden, is niet nieuw. Al in 2019 kreeg cyber-security expert Sanne Maasakkers linkjes toegestuurd. "Het zijn geen echte mensen en het is niet zo dat ze het op jou hebben gemunt", legt ze uit.

Wat het dan wel zijn? Bots: computerprogramma's die taken kunnen uitvoeren die normaliter door mensen worden uitgevoerd. "Die pakken bijvoorbeeld een bekend persoon, kopiëren de lijst volgers, en voegen die allemaal toe aan zo'n groepchat." Kortom: hoe actiever je bent, hoe groter de kans dat je in groepchats belandt.

Geld betalen

Klik je op zo'n link, dan kun je bijvoorbeeld gevraagd worden te betalen om bepaalde content te zien. Het kan ook zijn dat de bots tussenpersonen zijn die reclame maken voor een website. "Dat er is afgesproken: als jij zoveel nieuwe gebruikers aanlevert en voor een bepaalt aantal kliks zorgt, krijg je een percentage van wat er wordt verdiend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cybercriminaliteit in Nederland in 2020 meer dan verdubbeld

Echt schadelijk zijn die linkjes dus niet altijd, vertelt Maasakkers. Maar het kan wel irritant zijn de hele tijd dat soort verzoeken te krijgen. Sinds 10 februari is er een optie voor bedrijven om de verzoeken uit te zetten. Maar particulieren moesten het vooralsnog doen met het uitzetten van de meldingen. Via instellingen, meldingen en privéberichten kom je bij een lijst waarin 'groepsverzoeken' staat. Klik je op uit, dan zijn meldingen voorgoed verleden tijd. 

Professioneel account

Maar daarmee krijg je de verzoeken dus nog wel binnen. Toch is er ook voor particulieren een oplossing. Schakel over op een professioneel account. Dan kan via instellingen en dan onder account.

Daarna sluit je de app. Via Instellingen, privacy en chatberichten kom je vervolgens terecht bij: anderen toestaan om je toe te voegen aan groepen. Klik je daar op 'alleen mensen die je volgt', dan ben je van het probleem af. 

Een kleine teleurstelling: de oplossing werkt niet voor iedereen. Zo zijn er verschillende Android en iOS-gebruikers die laten weten dat het niet werkt. Zij zullen dus nog altijd last hebben van de groepsgesprekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore