Bright tips

Zo kom je het best uit de verf tijdens een vergadering via video

14 april 2020 06:12 Aangepast: 14 april 2020 12:05
Beeld © Bright

Er staat weer een nieuwe werkweek te wachten, en voor velen zal ook deze week weer vanuit huis gewerkt worden. En dat is inclusief vergaderen, veelal via video. Hoe zorg je nu dat dit een beetje ordentelijk verloopt? We hebben tips voor je.

Geheel afhankelijk van het soort gesprek natuurlijk, maar let even op je uiterlijk. De dagelijkse vergadering met collega’s kan natuurlijk prima in je thuiswerkkloffie, maar net zoals je je voor een sollicitatie passend kleedt, doe je dat ook voor een gesprek via video.

Om goed uit de verf te komen, en niet als een donker silhouet kun je het beste naast of tegenover een raam zitten. Of, als dat niet kan: in de buurt van een goede lamp. Pas wel even het licht van je beeldscherm, om overbelichting te voorkomen, adviseert techsite Verge.

Camera op ooghoogte

Let ook even op de hoogte van je camera: met een paar boeken onder je laptop voorkom je dat je gesprekspartners tegen je onderkin aan moeten staren. Met de camera op ooghoogte voorkom je dat je collega's of andere toehoorders naar je op moeten kijken of juist op je neerkijken. 

Zorg verder voor een notitieblok voor aantekeningen, anders worden collega’s gillend gek van rammelende toetsenborden. Probeer ook te voorkomen dat er ineens thuiszittende kinderen door het beeld rennen, adviseerde sollicitatiecoach Aaltje Vincent al eerder

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Solliciteren via de webcam: 'Zorg voor daglicht en zet pling-geluiden uit'

Blur je achtergrond

Ook onhandig: jezelf positioneren tegen een achtergrond waar veel te zien is, dat leidt je gesprekspartners alleen maar af. In sommige programma's kun je de achtergrond zelf blurren. 

Goed. Jij zit er klaar voor. Dan gaat het gebeuren. Tenminste, als iemand het initiatief neemt om de vergadering te starten. En als iedereen hetzelfde programma gebruikt en van te voren heeft getest. 

Weinig zaken zijn ergerlijker dan collega's die last minute nog zitten te hannessen met het geluid of de verbinding. De collega's van Bright hebben een pracht van een overzicht gemaakt welke programma's je kunt gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De populairste apps voor videobellen met vrienden en familie

Houd je aan de regels

Als dat allemaal is gelukt, ben je er nog lang niet. Want een vergadering via internet verloopt zonder wat simpele spelregels vooraf nog chaotischer dan een vergadering in het echt. 

Door elkaar heen praten, eten tijdens het gesprek, te laat komen of ruis op de achtergrond: hinderlijk voor de andere deelnemers. En je kunt er best wat aan doen, vertelt Bright-verslaggever Bram van Dijk in onderstaande video. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van