Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright tips

Skiën op een 'berg' van afval: het kan in Kopenhagen

08 oktober 2019 11:37 Aangepast: 08 oktober 2019 12:03
CopenHill: een afvalfabriek en energiecentrale ineen, plus een skipiste. Beeld © Getty

"Een energiecentrale hoeft geen lelijke betonnen doos te zijn die het uitzicht belemmert, of de buurt in de schaduw zet. Het kan het meest aantrekkelijke park van de stad zijn." De Deense architect Bjarke Ingels heeft grote ambities met zijn CopenHill: een afvalfabriek en energiecentrale ineen, plus een skipiste. 

Afgelopen vrijdag ging de kunstmatige skipiste open voor publiek, nadat de energiecentrale in 2017 in bedrijf ging. Het dak van de fabriek is bedekt met neveplast, een materiaal waarop je kunt skiën.

300.000 skiërs

De firma CopenHill huurt het dak van afvalverwerker ARC, en exploiteert de piste. CopenHill rekent op meer dan 300.000 skiërs op jaarbasis, maakt het bedrijf bekend. 

Tekst gaat verder onder foto.

85 meter hoog

Bezoekers kunnen het hele jaar skiën op de 85 meter hoge skipiste, tien minuutjes verwijderd van het centrum van Kopenhagen. De totale lengte bedraagt 450 meter.

Helemaal bovenin bevindt zich een stukje zwarte piste, voor meer geoefende skiërs. Verderop wordt het rood tot groen. Een kaartje voor een uur skiën kost 150 Deense kronen, of ongeveer 20 euro. Naast skiën kun je ook klauteren op de klimwand. 

Tekst gaat verder onder video.

600.000 inwoners

Onder de piste wordt dus afval ingezameld en omgezet in elektriciteit en warmte voor 600.000 inwoners van de stad, meldt Reuters. CopenHill moet een van de schoonste energiecentrales op afval zijn, volgens de Britse omroep BBC. Daarmee past de attractie in de ambitie van de stad om in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te worden.

Toch kwam de afvalkolos niet zonder problemen tot stand. De fabriek zou te groot zijn voor het afval dat dit deel van de stad produceert. Ook ging de bouw - die bijna tien jaar duurde - gepaard met hoge kosten. In totaal is er meer dan een half miljard euro in de bouw gaan zitten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore