Ga naar de inhoud
Appreview

Namasté! Met deze apps word je yogi

Yoga is veel meer dan wat rekoefeningen op een mat; het staat voor meditatie in beweging, en geeft een mooie balans tussen inspanning en ontspanning, tussen lichaam en geest. Ook fijn: je kan het overal doen. Zeker met een van deze yoga-apps op zak.

1. Yoga Studio

De reis naar de perfecte pose begint met een simpele plank. Yoga Studio Mid & Body biedt lessen en programma’s om volslagen yogabeginners op weg te helpen. In de app vind je verschillende lessen. Zo is er een yoga-cursus speciaal voor mensen met rugpijn, een cursus voor achter je bureau tijdens werk of eentje om met de hele familie te doen. Alle oefeningen worden uitgelegd met korte, duidelijke video’s zodat je overal aan de slag kunt.

Prijs: Proefperiode van 7 dagen, daarna betaal je 10,49 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je kunt je eigen cursus samenstellen door je favoriete poses uit te kiezen.
Minpunten: De app is volledig in het Engels, zowel de begeleidende tekst in de video’s als de tekst in de app zelf. Daarnaast zit er ook geen muziek bij.
Waar voor je geld: Om je beginnende poses onder de knie te krijgen wel. 

2. Down Dog | Great Yoga Anywhere

Ben je veel onderweg, dan gaat dit je favoriete yoga-app worden. Down Dog biedt je de mogelijkheid om je eigen gepersonaliseerde routine samen te stellen. Je kunt in de app je favoriete stijl kiezen, de duur van een sessie en het niveau aangeven. Uit de app rolt vervolgens een yoga-routine om uit te voeren. Je krijgt nooit dezelfde yoga-klas voorgeschoteld waardoor het leuk blijft om te beoefenen. Iedere les is uniek.

Prijs: Je krijgt 3 lessen gratis, daarna betaal je 8,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De muziek in de app is zo gemaakt dat voor iedere oefening een nummer is dat perfect past bij je ademhaling. Ideaal als je in het begin nog moeite hebt om je ademhaling helemaal onder controle te krijgen.
Minpunten: De app is volledig in het Engels, zowel de begeleidende tekst in de video’s als de tekst in de app zelf.
Waar voor je geld: Ja. De app bevat eindeloos veel yoga-routines.

3. Asana Rebel

Heb jij echt iemand nodig die je begeleidt tijdens je yoga-sessie? Dan moet je Asana Rebel downloaden. Je ontvangt namelijk notificaties die ervoor zorgen dat je ook echt iedere dag je yoga workout doet. Daarnaast vind je in de app 5-minute workouts, dus tijdgebrek is nooit een excuus. Verder vind je naast yoga ook nog meditatie, slaapmuziek en voedingsadviezen in de app.

Prijs: 12,66 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app bevat ook fitness work-outs waardoor het voordelig kan zijn om deze aan te schaffen als je je trainingen graag varieert.
Minpunten: Ook deze app is volledig in het Engels.
Waar voor je geld: Ja, als je het fijn vindt om je workouts thuis te doen is dit een goede app die je iedere dag motiveert. 

4. Yoga voor gewichtsverlies

Wil je graag een kilootje (of twee) kwijt? Ook dat kan met yoga. In deze apps vind je verschillende cursussen - van 5 weken - bestaande uit een aantal yoga-lessen waarmee je een strakkere buik kunt krijgen, een paar kilo’s kunt verliezen of een klasje waarmee je direct 10 kilo lichter zou lijken. Ook vind je in de app meditatie cursussen en gezondheidstips.

Prijs: Proefperiode van 7 dagen daarna betaal je 10,49 per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app bevat alle ingrediënten tot een gezondere levensstijl. Wil je echt gewicht verliezen, dan dien je je in dit geval echt strikt aan de tips uit de app te houden.
Minpunten: Ook deze app is volledig in het Engels.
Waar voor je geld: Nee, als ik de app vergelijk met bijvoorbeeld Asana Rebel, zou ik die eerder adviseren. Daarin vind je voor een paar euro meer veel meer workouts en gezondheidtips. 

5. Daily Yoga

Je kunt natuurlijk eindeloos zonnegroeten blijven doen om zo je lichaam aan het werk te zetten, maar je kunt ook een routine kiezen die een specifieke spiergroep aanpakt. Zo kun je bijvoorbeeld benendag doen, armendag of je core trainen met deze app. Verder vind je in de app ook verschillende audio-cursussen, van mindfulness tot het liefhebben van jezelf.

Prijs: Proefperiode van 7 dagen daarna betaal je 6,99 per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: De app biedt de mogelijkheid om een trainingsschema in te stellen
Minpunten: In de app vind je bij de poses een beschrijving zodat je weet wat je moet doen. Maar een video zou veel handiger zijn, zeker omdat ook deze app volledig in het Engels is.
Waar voor je geld: Behoorlijk prijzig omdat je per jaar moet betalen - waarschijnlijk is dit een fout in de app. Maar houd het in de gaten.

6. Meditatie & Ontspanning

De app Meditatie & Ontspanning bevat verschillende luistersessies. Wil je gebruik maken van deze sessies dan dien je die eerst offline te downloaden. Dit doe je door linksboven op het informatie-icoontje te tikken. Vervelend vind ik dat dit niet duidelijk is in de app, ik moest het eerst online uitzoeken. Het downloaden kost je vervolgens veel ruimte op je telefoon en gaat niet bepaald snel. De stem die je door de sessies heen helpt is prettig, maar ik mis soms wel het visuele aspect.

Prijs: Een x-aantal oefeningen is gratis, volledige toegang kost je 4,49 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: De begeleiding is volledig in het Nederlands, daarnaast kun je jouw feedback doorgeven door middel van een review, waar de eigenaresse vervolgens snel op reageert. Een fijne bijkomstigheid van de app.
Minpunten: De app werkt niet handig. Je moet de sessies eerst offline opslaan en hiervoor heb je weer ruimte op je telefoon nodig. Daarnaast mis ik toch wel het visuele aspect, iets dat andere apps wel bieden.
Waar voor je geld: Nee.

7. De Mindfulness App

De app Mindfulness laat je in een paar dagen kennismaken met wat meditatie jou kan bieden. In dit geval gaat het puur om je geest en blijft je lichaam achterwege. Je kan ervoor kiezen om iedere dag een notificatie te ontvangen die je er weer even aan herinnert om bewust na te denken over het leven, over je gevoelens, of die je kalmeren voor het slapengaan of die je helpen te ontspannen.

Prijs: Een proefperiode van 7 dagen daarna kost het je 59,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Er zitten verschillende programma's in de app die zorgen dat je gemotiveerd blijft. Van ademhalingsoefeningen tot het leren omgaan met je eigen emoties. Bovendien is-ie in het Nederlands.
Minpunten: Het grote bedrag dat je eenmalig moet afrekenen. Daarnaast staat de app volledig in het teken van de geest en is er dus geen aandacht voor het lichamelijke aspect. 
Waar voor je geld: Ik vind het persoonlijk nogal een struikelblok om direct zoveel geld neer te tellen voor één app. Ik zou eerder een maandabonnement nemen. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.