Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tips & tricks

De grootste problemen met streamen van series (en oplossingen)

06 juli 2019 12:25 Aangepast: 08 juli 2019 08:54

Bram van Dijk probeert de piraat in zichzelf altijd de baas te zijn, maar het valt niet mee. Er zijn nogal wat problemen als je die ene film of serie legaal wilt streamen. In deze video zet hij de problemen op een rij en zie je legale oplossingen.

Ik hou niet van illegaal downloaden en het zou toch niet noodzakelijk moeten zijn, zou je zeggen. Maar soms is het zo moeilijk om naar het brave engeltje op je schouder te luisteren en niet naar die duivelse piraat. De afgelopen maanden ben ik tegen veel problemen aangelopen, maar gelukkig heb ik na flink zoekwerk zo’n beetje overal een oplossing voor gevonden.

1 Ik weet niet waar ik die ene serie kan vinden

Je hoort over een film of serie die je wel eens wil bekijken, maar je hebt geen idee waar het te bekijken is. Heel irritant en online moeilijk te vinden, maar Film.nl heeft het meest totale overzicht van series en films in Nederland.

Zoek je bijvoorbeeld op Friends, dan zie je dat je het op verschillende plekken kan kopen, maar ook op Netflix kan kijken. Je kan zelfs via Film.nl zien welke film nog in welke bioscoop draait.

Staat een film of serie op geen enkele streamingdienst, dan is er meestal wel een linkje naar iTunes of Google Play, om hem te huren of te kopen. Dat kopen kost je wel gigantisch veel geld, vaak meer dan 13 euro. Het kopen van een fysieke dvd is dan vaak nog goedkoper, al houdt de resolutie niet over.

Er valt trouwens genoeg aan te merken op Film.nl. Het zoeken is best gebruiksonvriendelijk, Amazon Prime wordt niet weergegeven en de site geeft behoorlijk wat fouten, zoals het verkeerd doorlinken naar verkooppagina's. Maar het is voor nu het beste dat beschikbaar is.

2 De serie staat alleen op de Amerikaanse Netflix

Series als The Office zijn volgens het overzicht nergens in Nederland legaal te bekijken. Maar de Amerikaanse Netflix heeft wél The Office. Nederland komt er slecht vanaf op Netflix, wij hebben ‘slechts’ 3640 films en series, terwijl ze in Amerika voor ongeveer hetzelfde geld 5932 films en series hebben. Dat scheelt ruim 2000 films en series.

Wat je kan proberen, is Netflix te bereiken via een VPN-dienst. Daardoor doet jouw computer alsof hij in Amerika is. Netflix probeert dit tegen te gaan dus veel VPN-diensten werken niet, maar volgens vpndiensten.nl werken ExpressVPN en CybergHost meestal wél met Netflix. Gratis proberen kan altijd en meestal kan je elke maand opzeggen, mocht het niet meer werken.

3 Mijn serie is verdwenen

Zit je midden in een seizoen van je nieuwe favoriete serie, is de serie ineens van de streamingdienst verdwenen. Alle diensten hebben afspraken met de film- en serieproducenten en vrijwel altijd voor een bepaalde tijd, dus aan al dat moois komt een eind.

Videoland probeert het nog een beetje netjes te doen, door een maandelijkse blogpost te plaatsen onder de naam Laatste Kans, maar bij Netflix is het meestal gissen. Alleen als je al in een serie zit, krijg je een waarschuwing dat deze gaat verdwijnen.

Maar ook daar is een oplossing voor. De mannen achter de site netflix-nederland.nl, niet officieel van Netflix, struinen maandelijks het aanbod af om te zien wat er gaat verdwijnen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook, dan krijg je het automatisch in je inbox.

4 Ik betaal me scheel aan streamingdiensten

Netflix, Amazon Prime, Videoland, Ziggo Movies & Series XL; als je niet oplet ben je zo 50 euro per maand kwijt, juist omdat het aanbod zo ontzettend versnipperd is. Maar daar kan je natuurlijk wel iets aan doen. Je kunt inloggegevens delen met elkaar, zodat je inlogt op iemand anders' account en dan de kosten delen. Er wordt nauwelijks gecontroleerd op misbruik is mijn ervaring, maar je hebt wel het nadeel dat de series die jullie beide volgen door elkaar gaan lopen.

Vrijwel alle aanbieders hebben ook familie-abonnementen, waardoor je nog maar een fractie van de prijs betaald maar wél je eigen account hebt. Officieel moet je dan wel op hetzelfde adres wonen, maar voordat er een streamings-BOA aan de deur staat om dat te controleren, zijn wel wel een paar jaar verder.

Het delen van een abonnement werkt trouwens ook voor tv-kijken, live en gemist, via Ziggo. Daar mogen drie apparaten tegelijkertijd kijken via de Ziggo Go-app. Dus kijk je vader of buurvrouw eens vriendelijk aan en wie weet kan jij je abonnement opzeggen.

5 Ik kan Game of Thrones niet zien

Werp een blik op Twitter en het lijkt of heel Nederland Game of Thrones heeft gezien. Maar de serie is alleen te zien via het abonnement Ziggo Movies & Series XL en ik vermoed dat die dienst geen 17 miljoen abonnees heeft.

Hetzelfde geldt voor de topseries Westworld, Veep en The Sopranos. Ik heb me echt kapot geërgerd aan Ziggo, want toen ik Westworld wilde kijken leek het alsof ik gewoon een Netflix-achtige dienst afsloot. Maar in plaats van meteen te kunnen kijken, viel er een dikke week later een brief op de deurmat om mij te vertellen dat ik niet in aanmerking kwam, omdat ik niet al Ziggo-abonnee ben. Je moet dus Ziggo-abonnee zijn, wil je Ziggo Movies & Series XL-abonnee worden. Zonder Ziggo kan je deze series niet legaal online zien.

Tja, dan is er nog maar één optie voor mij om de serie te bekijken zonder torenhoge kosten. En dan bedoel ik niet piraterij, maar een abonnement op de bibliotheek. Want voor een vast laag bedrag per jaar kan je daar alle dvd's huren die je maar wil. Wel nog even ergens een dvd-speler op de kop tikken.

Belofte gebroken

We kunnen wel stellen dat de belofte dat tegenwoordig altijd alles makkelijk legaal beschikbaar is, is gebroken. Je komt een heel eind als je geduld hebt en een dikke portemonnee, maar helaas is het niet voldoende om die piraat echt helemaal overboord te zetten.

Kijk ook: 9 Netflix-frustraties

Volg Bright op YouTube voor meer video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore