Ga naar de inhoud
Historische missie

IMAX-film over maanlanding te zien in Omniversum

Ook de Amerikanen namen stukken maan mee naar huis. Beeld © ANP

Vijftig jaar na de historische stap van Neil Armstrong op de maan is een film over die missie in de bioscoop te zien. Het gaat in de IMAX-documentaire Apollo 11, die bestaat uit de originele beelden van de ruimtevaartorganisatie NASA.

Vanaf 21 mei draait de film in het Omniversum in Den Haag, op een scherm van 840 vierkante meter met 36 luidsprekers. De anderhalf uur durende film ging een paar weken geleden in de Verenigde Staten in première.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins werden op 16 juli 1969 gelanceerd vanuit Cape Canaveral in Florida. Na vier dagen vliegen landden Armstrong en Aldrin op de maan. Zes uur na aankomst stapte Armstrong uit de capsule en sprak hij de historische woorden ''een kleine stap voor een mens, maar een reuzensprong voor de mensheid''. Die beelden waren rechtstreeks over de hele wereld te zien.

Na bijna een dag stegen Armstrong en Aldrin op en voegden ze zich bij Collins, die was achtergebleven in een baan rond de maan. Samen keerden ze terug en op 24 juli 1969 landden ze in de Grote Oceaan.

Na Armstrong en Aldrin gingen nog tien Amerikanen naar de maan. Eugene Cernan was in december 1972 de laatste mens op de maan.

Systeemcode
Lees ook
Systeemcode maanlander Apollo 11 op GitHub
Pathé
Lees ook
Pathé opent nieuwe 4D-zalen in drie steden
Bron: ANP