Appreview

De rekening delen: deze apps maken het makkelijk

20 december 2018 11:51 Aangepast: 27 december 2018 12:08
Beeld © iStock

Gezellige etentjes, gezamenlijke cadeaus, de rekening van die nieuwjaarsborrel: met de feestdagen valt er nog weleens wat af te tikken met je vrienden en familie. Met deze apps gaat dat simpel.

1. Tikkie

De app Tikkie ken je misschien al. Hiermee kun je jouw vrienden via WhatsApp een linkje sturen waarin zij vervolgens met een paar klikken het bedrag naar je overmaken. Helemaal fijn is dat je direct te zien krijgt of je vrienden de rekening al hebben betaald en dus herinneringen kunt sturen als dat nog niet het geval is. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Extra leuk is dat je jouw eigen bedank-gifje kunt plaatsen. Zodra iemand het geld heeft overgemaakt, krijgt-ie jouw persoonlijke gif te zien.
Minpunten: Een betaalverzoek verloopt, dus als iemand niet binnen de termijn betaalt, moet je opnieuw een tikkie aanmaken. En als je niet bij de ABN Amro zit dan duurt het 1 dag voordat het bedrag op je rekening staat.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing.

2. Wie Betaalt Wat

Een app die ideaal is voor Kerstmis of Oud & Nieuw als je deze dagen met een grote groep vrienden gaat vieren, is  ‘Wie Betaalt Wat’. Hierin kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Op deze manier hoef je zelf niet ingewikkeld te doen. De app ziet er een beetje saai uit, maar geeft wel een fijn duidelijk overzicht van de kosten.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Een duidelijk overzicht van de gemaakte kosten en wie nog wat aan elkaar moet betalen.
Minpunten: Iedereen moet wel een account aanmaken, iets wat voor sommige mensen best een drempel kan zijn. En een betaalverzoek moet je vervolgens weer via een andere app sturen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

3. Bunq

Een andere fijne app, maar wel een waar je een rekening voor moet openen, is de app Bunq. Bunq is een bank waarbij je samen met je vrienden een tijdelijke gezamenlijke rekening kan openen. Ideaal voor een uitgebreid kerstdiner of als je op wintersport gaat met een groep. Iedereen met een bunq-pas kan vervolgens met een speciale request toegang tot de rekening krijgen, waardoor een rondje met verschillende passen kan worden gehaald. Daarnaast is Bunq net als iedere andere app en kun je al je betalingen erop laten inkomen of afschrijven.

Prijs: Er zijn 3 mogelijkheden: gratis, premium en zakelijk. Voor premium betaal je maandelijks 7,99 euro en voor zakelijk betaal je maandelijks 9,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Ideaal voor tijdelijke rekeningen met vriendengroepen - zoals bijvoorbeeld een vakantie. 
Minpunten: Je moet een rekening aanmaken. Als je al bij een andere bank zit, is dit vaak iets waar je niet echt zin in hebt.  
Waar voor je geld: Ikzelf heb premium en ik ben echt blij met de mogelijkheden die Bunq biedt. 

4. Piece of Cake

Is er iemand jarig en wil je met een grote groep mensen een cadeau kopen? Dat is vaak een hoop geregel. Download hiervoor de app ‘Piece of Cake’. In de app maak je een groep aan, waarbij je precies kunt bijhouden wie er al betaald heeft. Deze groep kun je delen door een linkje te sturen via WhatsApp. Je kunt in de app aangeven of mensen je het geld ook contant mogen geven, als beheerder moet je dit dan zelf even invoeren in de app. Alles wat via het betaalverzoek wordt overgemaakt, wordt automatisch geregistreerd.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS 
Pluspunten: Super fijn als je geld van veel mensen moet ontvangen zoals bijvoorbeeld een 21-dinner, babyshowers, oud & nieuw feestje of vrijgezellenfeest.
Minpunten: Je moet een account aanmaken.
Waar voor je geld:  Niet van toepassing. 

5. Je eigen bank

Bij de meeste banken (ING, Rabobank, SNS) en kun je tegenwoordig ook supersnel een betaalverzoek sturen via de app. In de apps vind je deze onder een speciaal menu. Hierbij kan je het bedrag aangeven en vertellen waarvoor het verzoekje is. Deze kun je via SMS, WhatsApp of email delen. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Je hoeft hiervoor geen nieuwe app te downloaden.
Minpunten: Het ligt net als bij een Tikkie aan de bank van de persoon die het bedrag overmaakt hoe lang het duurt voor het op je rekening staat. Bij ING is dit trouwens niet zo. Ook als de persoon bij een andere bank zit en tijdens feestdagen staat het bedrag direct op je rekening.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van