Appreview

Ken jezelf: apps voor zelfreflectie

08 november 2018 07:54 Aangepast: 09 november 2018 12:24
Beeld © GettyImages

De oude Griekse filosofen waren het er al over eens: zelfkennis is een belangrijk onderdeel van de kunst van het leven. Maar hoe weet je nou wie je echt bent en waar je voor staat? Deze 5 apps leren je jezelf beter begrijpen en waar nodig ook je gedrag te veranderen.

1. Core Quality

Core Quality is zo'n app die zich richt op zelfreflectie en bewustwording. En dat werkt eenvoudig. Eerst vul je een vragenlijst in om te kijken hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Vervolgens ga je aan de slag met jouw kernkwadranten. Deze zijn opgesplitst in vier categorieën: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Als je bijvoorbeeld weet waar je je aan stoort bij anderen - je allergie - kan je met behulp van de app beredeneren wat dan jouw valkuilen en kwaliteiten zijn. Dit doe je aan de hand van een ander onderdeel: zelfreflectie, een menu waarin je allerlei vragen beantwoord die je verder helpen op het pad naar zelfinzicht. 

Prijs: 5,49 en 3,99 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De app geeft je direct inzicht in wat je goede kwaliteiten zijn en je minder goede kwaliteiten. 
Minpunten: De app kan wel een nieuwe update gebruiken. En je krijgt misschien wel inzicht in je plus- en minpunten, maar dan weer heel weinig handvatten om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Waar voor je geld: Nee, ik mis voor dit bedrag handvatten om mijn gedrag te veranderen.

2. The Work

The Work is een app van schrijfster Byron Katie. In essentie draait het hier om het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. De app laat telkens vier simpele vragen los op situaties waarbij je negatieve gevoelens hebt. De vragen: Is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is? Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft? En wie zou je zijn zonder die gedachte? Deze vragenlijst helpt je om te beseffen dat de negatieve gevoelens die je vaak hebt, het resultaat zijn van je eigen gedachten. Zo kun je stap voor stap je gedachten analyseren en zo een minder gestresst gevoel krijgen. 

Prijs: 1,09 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De app is fijn in gebruik en loopt je stap door stap door je negatieve gedachten om ze om te zetten tot een neutrale gedachte. 
Minpunten: De app is in het Engels, een Nederlandse-versie zou wel fijn zijn.
Waar voor je geld: Ja.

3. Personality Match

Als je de app Personality Match download krijg je allereerst een hele vragenlijst voorgeschoteld. Hierbij moet je voor allerlei situaties en stellingen steeds het antwoord kiezen dat het beste bij je past. Eenmaal klaar, rolt er jouw persoonlijkheid type uit, met een reeks kernwoorden die bij jou passen en een uitgebreide beschrijving. Vervolgens zie je wat je potentie is en kun je tegen betaling een menu ontgrendelen waarin advies wordt gegeven over beroepen die goed bij jouw persoonlijkheid passen. 

Prijs: Gratis, In-app aankopen van 3,49 euro of 5,49 euro waarmee je speciale menu’s kunt ontgrendelen.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Je krijgt een goed overzicht van dingen die je doet waar je normaal niet zo bij stilstaat. Op deze manier kun je daarop anticiperen en het in de toekomst waar nodig anders aanpakken.
Minpunten: Ook deze app is volledig in het Engels, hierbij zou een Nederlandse versie wederom erg fijn zijn geweest.
Waar voor je geld: Ja, fijne uitgebreide app die je veel inzichten geeft.

 

4. Remente - Self Improvement

Wil je echt het beste uit jezelf halen? Dan moet je deze app downloaden. Je kunt verschillende categorieën uit je leven verbeteren. Zoals bijvoorbeeld carrière, liefde en relaties, persoonlijke ontwikkeling, familie, financieel of je sociale leven. Allereerst kun je op een schaal aangeven hoe het met deze zaken gesteld is, en aan de hand daarvan ga je een doel stellen. De app deelt het bereiken van dat doel vervolgens in in overzichtelijke stappen, die je voor een bepaalde datum behaald moet hebben. Zo word je stap-voor-stap naar je doel toegeleid. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen voor 4,17 euro per maand - dit abonnement koop je dan direct voor een jaar.
Beschikbaar voor: iOS, Android & Desktop
Pluspunten: Erg fijn dat de app een stappenplan voor je maakt om er voor te zorgen dat je jouw doelen behaalt. 
Minpunten: De constante reminders. Het is heus goed om dagelijks te reflecteren, maar twee keer per dag vind ik iets te veel. Helaas kan je dit niet aanpassen.
Waar voor je geld: Ja, op deze manier kun je gestructureerd je doelen halen. 

5. Headspace

De app Headspace is een meditatie-app. Meditatie-goeroe en bedenker van de app, Andy Puddicombe, helpt je pratend door stressvolle situaties. Behalve meditatie sessies vind je in de app ook sessies die je helpen met persoonlijke groei en levensuitdagingen. In lengte variëren ze, van maar 3 tot soms wel 20 minuten. Het is wel aan te raden om er echt even voor te gaan zitten en ze niet even snel op de fiets te luisteren. Op deze manier neem je het advies ook echt tot je en voel je je een stuk ontspannender. 

Prijs: Gratis, in-app aankopen voor 12,99 per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De stem van Andy is erg prettig om naar te luisteren. Daarnaast ziet de app er ook nog eens super mooi uit. 
Minpunten: De sessies zijn in het Engels.
Waar voor je geld: Absoluut, maar dan moet je wel de tijd en moeite nemen om naar alle sessies in de app te luisteren.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van