Ga naar de inhoud
Tips van locals

De 5 beste apps voor jouw stedentrip

Ik ga op vakantie en neem mee… in ieder geval een van deze vijf apps. Het zijn reisgidsen in je telefoon, die allemaal beloven je naar de leukste plekjes te leiden, aan de hand van tips van locals.

1. LOST iN …

De app LOST iN ken je misschien van de citytripboekjes die ervoor zorgen dat je in iedere stad waar je komt, kunt leven als de locals. De app weet door middel van GPS precies waar je bent en geeft je vervolgens tips op het gebied van eten, winkelen, cultuur, buitenlucht en het nachtleven. Allemaal geselecteerd door mensen die ook echt in de stad leven. Zo krijg je de beste tips in Amsterdam van fashion designer Esther Dorhout Mees, chef Bas Wiegel of deejay Tom Trago - mensen die weten waar ze het over hebben. En in de app vind je nog veel meer wereldsteden zoals Parijs, San Francisco, Tokyo, Berlijn, Tel Aviv, Oslo en Barcelona.

Voor 9,99 euro unlock je voor een jaar lang alle steden en dat is goedkoper dan dat je eenmalig een LOST iN travel guide koopt. Bovendien wordt de app (iOS & Android) regelmatig geüpdatet zodat je ook echt voorzien wordt van de laatste hotspots en to do’s.

Pluspunten: Tips van bekende mensen uit de stad zelf.

Minpunten: (Maar) 27 steden.

Waar voor je geld: Absoluut.

2. Tripwolf

Een andere app die bomvol handige reisgidsen zit, is Tripwolf. Per stad kun je een kaart downloaden waarop je écht alles kunt vinden. Ik heb de guide van Amsterdam gedownload om te kijken of de tips die er in staan ook echt waardevol zijn, maar persoonlijk vind ik ze een beetje matig. Zo staan het Anne Frank Huis en de Heineken Experience als top to-do’s in de lijst, terwijl je die ook prima zonder de app had kunnen vinden. LOST iN bevat meer plekjes die je zonder de app waarschijnlijk nooit had gevonden. Maar ga je naar een stad waar je écht geen idee hebt wat de hoogtepunten zijn, kan Tripwolf wel erg fijn zijn. Zo heb ik een tripje naar Jordanië gepland en weet ik behalve de dode zee en Petra niet per se wat ik nog meer in dit land moet zien. Zo’n gids kan dan echt heel handig zijn, want je hoeft verder niet zoveel na te denken over wat je moet doen!

Je betaalt 7,99 euro per gids, maar je kunt ook voor 10 gidsen gaan, dan betaal je 14,99 euro. Voor 19,99 euro unlock je meer dan 600+ gidsen (iOS & Android).

Pluspunten: Keuze uit meer dan 600+ gidsen als je voor het Unlimited aanbod gaat.

Minpunten: App is een beetje saai en de tips zijn relatief standaard.

​Waar voor je geld: Per gids nogal aan de dure kant, je kan dan beter voor de Unlimited-versie gaan.

3. Airpano City Book

City Book is de mooiste cityguide-app die je ooit hebt gezien. De app voorziet je van de meest prachtige 360 graden lucht panorama’s van verschillende steden zoals Amsterdam, Parijs, New York, Dubai en Barcelona. Behalve deze panorama’s vind je per stad ook een city guide waar je al swipend doorheen kunt gaan. Zo heb je keuken, mooiste uitzicht, cultuur, lifehacks, urban legend en local tips die je alle bijzonderheden van de stad laten zien. Ook bij Airpano heb ik de Amsterdamse tips gecheckt en deze zijn verrassend leuk. Zo word je voor het mooiste uitzicht niet naar de Adam Toren gestuurd, maar naar de bibliotheek op de Oosterdokkade (gratis toegang, prachtig uitzicht) en krijg je een leuke cultuurtip over de grachten uit de film van Dick Maas Amsterdamned. Met de app Airpano City Book krijg je gegarandeerd een unieke citytrip.

De app kost 3,49 euro en heeft gidsen van New York, Parijs, Barcelona, Dubai, Amsterdam, Signapore, Rome, Shanghai, Buenos Aired en Moscow. Een verrassend mooie en handige app (iOS).

Pluspunten: Ontzettend mooie app. Geinige en verrassende tips.

Minpunten: De tips zijn uniek, maar het zijn er niet zo veel.

Waar voor je geld: Wel als je meerdere steden gaat bezoeken.

4. Spotted by Locals

De app Spotted by Locals staat tjokvol met reisgidsen over de hele wereld. Van Chicago tot München van Sofia tot Vancouver. Zodra je de gids van jouw bestemming hebt gevonden, krijg je alleen maar tips te zien van echte locals, mensen die de stad op hun duimpje kennen. Bovendien wordt de app ook continu aangevuld zodat je zeker weet dat je op de hipste plekjes komt. Ook bij hier heb ik de kaart Amsterdam bekeken, om te kijken of je niet naar een mega toeristische plek wordt gestuurd. Dat is absoluut niet het geval, je komt bij echt leuke tentjes terecht, Je moet er misschien wel wat extra meters voor lopen (of in Amsterdam: voor fietsen), maar hebt op deze manier wel de ervaring van een echte local. Extra handig van de Spotted by Locals app is dat je de kaart offline kunt downloaden zodat je geen internet nodig hebt tijdens je reis.

Je betaalt 4,49 euro per gids. Mocht je niet tevreden zijn - wat ik mij amper kan voorstellen aangezien er zoveel tips in de app zitten -, dan kun je je geld terugvragen (iOS & Android)

Pluspunten: De app wordt regelmatige geüpdatet en je kunt 'm offline gebruiken.

Minpunten: De app ziet er een beetje oubollig uit.

​Waar voor je geld: Ja.

5. Localeur

De app Localeur bevat gebundelde tips per stad. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vegan plek om te eten in de stad? Of een leuke plek voor een brunch? Of de lekkerste koffie? Dan komt Localeur van pas. Je vindt er allerlei handige lijstjes van toffe plekken per stad. Maar je kunt ook zoeken op locatie. Sta je dus ergens en heb je ontzettende trek in een ijsje? Tik dan op ‘Nearby’ in de app en vind op deze manier de dichtstbijzijnde ijssalon.

In tegenstelling tot alle andere apps is Localeur gratis en vind je er praktisch alle grote steden (iOS & Android).

Pluspunten: Tips in de vorm van lijstjes.

Minpunten: Ik mis de cultuur of activiteiten tips.

Waar voor je geld: Gratis!

Bron: RTL Weekend Magazine

Stedentrip
Lees ook
Stedentrip met de raket? Elon Musk werkt er aan