Ga naar de inhoud
Stop gluurders

Zo ontzeg je bedrijven de toegang tot je Gmail

Beeld © Getty

Google laat honderden software-ontwikkelaars toe tot de inboxen van Gmail-gebruikers. Hoe maak je daar een einde aan?

Eerder deze week berichtte The Wall Street Journal dat er honderden software-ontwikkelaars zijn die toegang hebben tot de inboxen van Gmail, vaak zonder dat de betreffende Gmail-gebruikers dat weten.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Gmail-gebruikers die zich ooit eens hebben aangemeld voor e-maildiensten die prijzen vergelijken of ervoor zorgen dat je reisschema automatisch in je agenda terechtkomt.

Het scannen van de inboxen wordt natuurlijk hoofdzakelijk geautomatiseerd gedaan, maar het komt ook voor dat werknemers van de software-ontwikkelaars e-mails lezen om hun software te trainen, ontdekte The Wall Street Journal.

Die praktijk is volgens alle betrokken bedrijven in overeenstemming met de gebruikersovereenkomsten die bijna geen gebruiker leest en bovendien bestaan er strikte regels voor de werknemers die de mails lezen.

Toegang intrekken

Maar een prettig idee is het natuurlijk niet, dat mensen in je mails kunnen snuffelen. Wil je zien en bepalen welke bedrijven er toegang hebben tot je Gmail-account, dan kan dat via je Google Account-pagina.

Kies onder het kopje 'Inloggen en beveiliging' voor de link 'Apps met toegang tot uw account'. Hier zie je een lijstje van programma's die toegang hebben tot je Google-account.

Klik vervolgens op 'apps beheren' om precies te zien wat die toegang inhoudt: heeft een programma bijvoorbeeld toegang tot Google Drive, Calendar of tot Gmail? Zo kan sommige software "uw e-mail lezen, verzenden, verwijderen en beheren". Klik de betreffende app aan om de toegang tot je Gmail in te trekken.

Gmail
Lees ook
Gmail kan zinnen automatisch aanvullen tijdens het typen
Voor
Lees ook
Voor 40 euro per jaar scant Google je data niet meer voor reclames