No pictures, please

Zo voorkom je dat je videodeurbel de wet schendt

02 juli 2018 08:00 Aangepast: 02 juli 2018 12:44

Met het ophangen van een videodeurbel kan je zomaar de wet overtreden. We zochten uit hoe je een videodeurbel legaal ophangt.

Voor een videodeurbel gelden dezelfde regels als voor bewakingscamera's. Je mag niet zomaar alles filmen en je mag ook niet altijd filmen. De belangrijkste regels op een rij:

Huiselijk gebruik

"Als je de deurbel met camera puur voor huiselijk gebruik inzet, dan is er geen probleem. Huiselijk gebruik is bijvoorbeeld dat je een opname maakt om als bewoner een afweging te maken of je voor iemand open wilt doen of niet", laat de Autoriteit Persoonsgegevens ons weten. Dit kan je als een basisregel zien.

Film de openbare weg niet

De openbare weg continu filmen mag niet, simpel. Heb je een grote voortuin of oprit voor je deur waardoor je de openbare weg niet ziet, dan is het geen probleem om je videodeurbel opnames te laten maken. Als je met je camera persoonlijke bezittingen wilt bewaken, zoals een auto, dan mag dat wel, maar dan moet je het shot zo maken dat de rest van de weg niet wordt gefilmd. Dat is met een videodeurbel onmogelijk. 

Stickers plakken

Iedereen die bij jouw videodeurbel aanbelt, moet zelf kunnen overwegen of hij of zij gefilmd wil worden of niet. Je bent verplicht aan te geven dat er wordt gefilmd. Dat kan met een bordje of een sticker. Een collectant kan dan bijvoorbeeld ervoor kiezen om niet aan te bellen, maar op het raam te kloppen, of je deur voorbij te lopen. Deze regel geldt ook op je eigen terrein.

Zo min mogelijk privacy schenden

Je moet altijd je best doen om bij het ophangen van een videocamera zo min mogelijk inbreuk te maken op de privacy van anderen. Als je een stukje openbare weg filmt, vraag je dan af of het echt niet anders kan en of er geen andere middelen zijn dan een camera om je huis of andere bezittingen te beschermen.

"Bewaar je toch beelden die je van anderen hebt gemaakt? Dan moet je de inbreuk op de privacy van anderen zo klein mogelijk houden. Dat kan bijvoorbeeld door gezichten te blurren en door de gegevens maar kort te bewaren", aldus een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De regels zijn helder, maar pas zodra de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht over jouw beveiligingscamera krijgt, zou de toezichthouder kunnen ingrijpen. 

Bekijk ook onze review van de videodeurbel Nest Hello:

Geen gadgetreview missen? Volg ons op Youtube en like ons op Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van