Bright tips

Bang dat je baas meeleest op Slack? Deze plugin voorkomt dat

04 mei 2018 16:27 Aangepast: 04 mei 2018 21:01
Beeld © Getty

Werkgevers die voor chat-app Slack betalen kunnen alle communicatie inzien, ook de berichten die werknemers in een privéchat naar elkaar sturen. De tool Shhlack zorgt ervoor dat dit niet meer mogelijk is.

Chat-app Slack wordt in steeds meer bedrijven gebruikt om onderling te communiceren. Sinds kort staat het bedrijf toe dat werkgevers die de app betaald gebruiken, alle berichten mogen inzien.

Word je er onrustig van als je baas kan zien welke kantoorroddels of kattengifjes je allemaal in privéchats verspreidt? Dan is Shhlack voor jou een uitkomst: de gratis software maakt het mogelijk om in Slack te communiceren met end-to-end-encryptie.

Deze krachtige vorm van encryptie vind je ook in onder andere WhatsApp en Signal, en zorgt ervoor dat alleen de ontvanger jouw berichtjes kan lezen. 

Chrome-plugin

Shhlack is gemaakt door het Italiaanse cybersecuritybedrijf MindedSecurity, die de tool beschikbaar heeft gemaakt als plugin voor Chrome of extensie voor de Slack-app. De tool werkt met een zogeheten passphrase: een zin die je moet delen met je gesprekspartner. Doe dit bijvoorbeeld via WhatsApp, zodat je allebei de zin kent. Zodra jullie beiden de juiste zin invoeren, wordt de end-to-end-encryptie geactiveerd. 

Miniatuurvoorbeeld

Je ziet aan het slotje links naast de tekstbalk dat Shhlack actief is. Jij en je collega kunnen dan veilig praten zonder dat je baas mee kan lezen. Indien je namelijk niet over de passphrase beschikt, zie je alleen maar een reeks cijfers en letters. Shhlack werkt zelfs in groepsgesprekken: degenen die over de passphrase kunnen elkaars berichten lezen, de rest van de groep niet. 

Werk aan de winkel

Als de werkgever de volledige chatgeschiedenis van Slack downloadt wanneer er van Shhlack gebruik wordt gemaakt, krijgen ze onderstaande te zien. Zo zien de versleutelde berichten eruit als je geen passphrase hebt:

Miniatuurvoorbeeld

"Shhlack is een experiment project waar we aan werken", zegt Stefano Di Paola, hoofd technologie van Minded Security, tegen Motherboard. "Het is nog niet bedoeld voor dagelijks gebruik, maar het heeft wel een duidelijk doel: [Shhlack is] een gemakkelijke tool waarmee je privéberichten stuurt zonder je zorgen te maken."

De komende tijd werkt Di Paola samen met zijn team verder aan Shhlack, bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook foto's en bestanden veilig te versturen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een betere end-to-end-encryptie, hoogstwaarschijnlijk dezelfde technologie die in het veilige WhatsApp en Signal zit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van