Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright tips

Uitlegparty: Alles over de nieuwe 3G iPhone

10 juni 2008 14:36 Aangepast: 29 april 2018 18:22

&#13; &#13; &#13; &#13; <p>Nog vier weken te gaan en dan komt de nieuwe Apple iPhone eindelijk naar Nederland. </p>

Erwin verzamelde alles wat je moet weten.

De datum 9 juni 2008 zullen we niet snel meer vergeten. Oranje verslaat regerend wereldkampioen Italië met 3-0 in Bern en Apple-voorman Steve Jobs liet in San Francisco weten dat Nederland op 11 juli de nieuwe iPhone 3G kan verwachten. Op de eerste uitslag hebben we twee jaar moeten wachten, op de laatste een jaar.


Er zijn al mensen die in ruil voor een iPhone 3G
hun diensten aanbieden, zoals het bouwen van een website.

T-Mobile is de operator die de iPhone 3G in Nederland exclusief zal aanbieden. 'We zijn erg blij, maar moeten nu hard aan het werk', laat woordvoerster Priscilla Tomasoa van T-Mobile Nederland aan Bright weten. 'We hebben nog vier weken.' Waarom heeft het zo lang geduurd totdat de iPhone naar Nederland kwam? 'Over contractbesprekingen tussen Apple en T-Mobile kan ik niks zeggen. T-Mobile was in elk geval de eerste in Nederland die snel mobiel internet via HSDPA aanbood en we willen graag de beste service aan onze klanten bieden. Daarom hebben we een paar maanden gewacht op de iPhone 3G.'

De specificaties van de nieuwe iPhone zijn eindelijk op 'Europees' niveau. Het toestel ondersteunt snel mobiel internet, zowel UMTS als het nog snellere HSDPA, en gewoon draadloos internet via wifi. Hij is bovendien voorzien van GPS waarvoor we veel 'location based services' kunnen verwachten, maar waarmee je ook je foto's kunt geotaggen. De batterijduur is volgens Apple verbeterd en de ingang voor de koptelefoon accepteert nu elke jack. Apple heeft zijn telefoon iets groter, iets lichter maar bovenal de helft goedkoper gemaakt. In de VS kost een 8 gb model, alleen verkrijgbaar in zwart, 199 dollar en het 16 gb model, in zwart of wit, 299 dollar. Het enige zwakke punt van de nieuwe iPhone dat direct opvalt is de camera, die is op 2 megapixels blijven steken.

Het is nog onbekend hoeveel een iPhone 3G hier gaat kosten. Het wordt in elk geval een gesubsidieerd toestel met een postpaid-abonnement. Tomasoa van T-Mobile: 'Hij zal vast niet gratis zijn, maar meer kan ik er niet over zeggen.' T-Mobile heeft een speciale pagina online gezet waar geinteresseerden zich kunnen aanmelden voor meer details zodra die naar buiten mogen.


Alleen de iPhone 3G met 16 gb is er ook in het wit.

Het importeren van 'grijze' iPhones en het hacken zal niet meer nodig zijn. Mits je al abonnee bent bij T-Mobile of bereid bent over te stappen. Al kunnen we kans dat de iPhone 3G ook bij andere operators in Nederland nog zal worden aangeboden niet uitsluiten. Woordvoerder Bram Oudshoorn van KPN: 'Wij waren in gesprek met Apple en zijn dat nog steeds.' Joost Galema van Vodafone Nederland verwijst naar het persbericht van het wereldwijde hoofdkantoor, waarin het aankondigt de iPhone 3G in tien landen aan te zullen bieden. Nederland zit daar niet bij. 'Er zijn al duizenden iPhones actief op ons netwerk in Nederland', is het enige wat Galema kwijt wil.

Wil je niet overstappen naar T-Mobile, dan is er nog het scenario dat je een iPhone 3G uit bijvoorbeeld België haalt waar hij waarschijnlijk abonnementsvrij wordt verkocht. Maar dan zul je wederom weer moeten gaan pielen om 'm werkend te krijgen bij je bestaande operator. Het grote publiek waar Apple zich met dit nieuwe toestel op richt, zal daar geen interesse in hebben.

In het afgelopen jaar dat de iPhone hier officieel niet verkrijgbaar was, had het hacken van een grijze iPhone nog iets van een geuzenactie. Maar nu T-Mobile de nieuwe iPhone zal aanbieden, met alles volledig werkend zoals Visual Voicemail en standaard in het Nederlands, lijkt dat traject op een vermoeiende doodlopende weg. Ook het installeren van iPhone-applicaties van derden doet Apple dadelijk zelf. De Installer-applicatie van Nullriver is bij de 2.0-versie van de iPhone software, die standaard op het nieuwe toestel zit, overbodig gemaakt door Apple's App Store.

Bellen.com raadt mensen die willen overstappen aan om eerst het nieuwe contract af te sluiten en pas dan je nieuwe operator, T-Mobile in dit geval, met nummerbehoud je oude contract op te laten zeggen. Tomasoa van T-Mobile beaamt dat maar raadt aan nog even te wachten tot er meer details over de iPhone 3G bij T-Mobile bekend zijn.


Jobs noemde de snelheid van de iPhone 3G 'amazingly zippy'.

Apple heeft in een jaar tijd zes miljoen iPhones verkocht in zes landen. Volgens de officiële cijfers althans, want zelfs Jobs gaf tijdens zijn presentaties lachend toe dat hij de eerste iPhone overal ter wereld tegen kwam. Maar de concurrentie zit niet stil en Apple gaat voor de massa op mondiaal niveau. De nieuwe iPhone is sneller, goedkoper, verkrijgbaar in meer landen, biedt ondersteuning voor talloze talen en staat nu volledig open voor derden. Precies alle pijnpunten van het eerste model.

Apple richt zich met name ook op de zakelijk gebruikers en benadrukt de kracht van de iPhone als smartphone. Er is volledige ondersteuning voor Microsoft Exchange. Mensen die daar via hun werk niet over beschikken, kunnen voor 79 euro per jaar MobileMe gebruiken, een verbeterde versie van het oude .Mac, en op die manier beschikken over push e-mail, adressenboek en agenda, zodat je data tussen zowel Macintosh als Windows computers én je iPhone gesynchroniseerd is.

Apple's belangrijkste concurrenten zijn RIM, wiens Blackberry Bold smartphone hoge ogen gooit en deze zomer in Nederland wordt verwacht, en Google, dat met zijn webdiensten als Gmail en Google Docs voorloopt op Apple's MobileMe en later dit jaar een eigen besturingssysteem voor smartphones vrijgeeft genaamd Android. En vooruit, dan is er ook nog Microsoft met zijn Windows Live diensten en Windows Mobile.Apple's commercial voor de nieuwe iPhone.

Wat betreft applicaties doen de grote spelers amper voor elkaar onder. Zo heeft TomTom al een iPhone-versie van zijn populaire autonavigatiesoftware klaar staan. Het onderscheid zal 'm dadelijk vooral zitten in de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen en dat is Apple's sterke punt. De iPhone 3G is niet het enige toestel meer met een touchscreen, al laat de uitvoering en toepassing bij concurrenten veel te wensen over, en de Blackberry is nog steeds de populairste smartphone, vooral onder liefhebbers van een volledig toetsenbord, maar Apple kan wel eens een grote slag gaan slaan. Of zoals de nieuwe commercial vertelt: 'It's finally here. The first phone to beat the iPhone. The new iPhone 3G.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van