Ga naar de inhoud
Bright tips

Uitlegparty: Nokia Muziek

<p><strong>Sinds begin deze maand is Nokia Muziek 2.0 beschikbaar: Nokia's muziekdienst die de waarde van de Lumia moet verhogen.<br /></strong></p><p><strong></strong></p>

Nokia heeft met de Lumia-lijn een goede stap voorwaarts gezet. Wij waren al erg onder de indruk van de Lumia 800, de smartphone die draait op Windows Phone 7.5 en een prachtig amoled-schem heeft. Het succes van de Lumia probeert Nokia door te zetten en daarom werkt het Finse telecombedrijf hard aan hun exclusieve apps, waarvan Nokia Muziek één van de belangrijkste is. De tweede versie brengt vooral veel visuele veranderingen met zich mee, maar wat is Nokia Muziek precies?

Kosteloos en zorgeloos
De gratis muziekdienst van Nokia is standaard op de Lumia geinstalleerd. Je zit er niet aan vast, want naast dat je de app kunt verwijderen is het ook mogelijk om je muziek via Zune af te spelen of een andere muziekdienst zoals Spotify of Soundcloud te gebruiken. Maar Mike Bebel, hoofd van Nokia Muziek, vindt dat de muziekapplicatie van Nokia veel handiger is dan de alternatieven.

'Niet iedereen wil dagelijks bezig zijn om nieuwe muziek te vinden of hun eigen bibliotheek te sorteren. Nokia wil het luisteren van muziek zo simpel en gemakkelijk mogelijk maken, waardoor je op elk moment van de dag kosteloos en zorgeloos kunt genieten van je eigen of juist nieuwe muziek', aldus Bebel. Naast de standaard player van Nokia Muziek waarmee je je eigen nummers kunt afspelen, bestaat de applicatie uit Mix Radio, een mp3-winkel en de tab concerten.

38 landen, 15 miljoen nummers
Op dit moment wordt Nokia Muziek in 38 verschillende landen gebruikt. In een aantal van deze landen, waaronder Brazilie, China en India, is Muziek Unlimited beschikbaar: een soort van Spotify, alleen dan helemaal gratis. De bibliotheek van Nokia Muziek bestaat ongeveer uit 15 miljoen nummers en komt dus dicht in de buurt bij de grootte van Spotify. Het is nog niet zeker of Muziek Unlimited naar Europa komt.

Toch is de grote muziekbibliotheek van Nokia Muziek van waarde voor Mix Radio: een collectie afspeellijsten op basis van een muziekgenre. Van de 15 miljoen nummers worden tientallen specifieke afspeellijsten samengesteld die elk hun eigen (sub)genre vertegenwoordigen. Bebel: 'We werken samen met de grootste muzieklabels van het moment, waaronder EMI, Sony en Warner. Daarnaast zijn we actief bezig om zo veel mogelijk lokale labels aan de muziekbibliotheek toe te voegen.' In Nederland zijn onder andere CNR, Dox Records en een aantal populaire elektronische labels beschikbaar.

Dat Nokia Muziek ook in Nederland actief hun muziek update, is te merken aan de afspeellijsten Carnaval (klikken op eigen risico), Voor Gebroken Harten (van Valentijnsdag) of de meest recente Nederhop.

Mix Radio
'Heel veel mensen luisteren muziek via de televisie, YouTube of de radio. Dat is een doelgroep die wel geniet van muziek, maar er niet dagelijks mee bezig wil zijn. Voor die doelgroep is Mix Radio uitermate geschikt', aldus Bebel. En dat klopt. Mix Radio werkt op de Lumia als een gids die je elke keer weer een nieuw nummer voorschotelt. De genres zijn pop, rock & metal, urban, soul, dance & electro, indie & alternatief, Nederlandstalig, jazz en klassiek. Al deze genres worden weer verdeeld in subgenres, zoals indie folk, dubstep, dancehall of jaren zestig pop. Alle afspeellijsten worden tweewekelijks geüpdatet.

Mix Radio laat gebruikers nieuwe nummers ontdekken en je mag onbeperkt naar de afspeellijsten luisteren. Een afspeellijst bestaat uit 50 nummers en je kunt er maximaal vier (in totaal 200 nummers) op je telefoon opslaan. De gestreamde muziek maakt gebruik van de EAC+-codec (.m4a). Hierdoor zijn de nummers ongeveer één megabyte en kunnen prima via 3G gedownload worden zonder dat je heel veel geluidskwaliteit verliest.

Personaliseren
Het is ook mogelijk om een eigen afspeellijst te maken op basis van een artiest of band die je leuk vindt. Dit probeerde ik met The Beatles, waar Nokia Muziek meteen een speciale afspeellijst op baseerde. Het eerste nummer was helaas flink mis, want ik kreeg een pseudo-klassieke versie van Yesterday te horen die van Música Prenatal komt: een cd met nummers die zwangere vrouwen voor hun toekomstige kindje kunnen opzetten. Na drie minuten een soort van xylofoon-deuntje te hebben gehoord, kwamen gelukkig The Who en Deep Purple.

Een andere optie is om Mix Radio te personaliseren op jouw muzieksmaak. Je kunt Nokia de metadata van je muziekbibliotheek laten lezen, waarna Mix Radio hele specifieke afspeellijsten kan maken. Je krijgt te zien hoeveel procent je bibliotheek uit bijvoorbeeld rock, pop of indie bestaat en aan de hand van de artiesten in combinatie met de genres maakt Mix Radio afspeellijsten gebaseerd op jouw muziekvoorkeur.

Het uiterlijk van Mix Radio draagt ook veel bij aan de luisterervaring. Vrijwel elk nummer dat voorbij komt heeft naast een albumhoesje ook een groter, rechthoekig plaatje dat als achtergrond dient. Dit werkt enorm goed samen, waardoor elk nummer een ander uiterlijk geeft aan Mix Radio en daarmee ook de Lumia. Ook zijn je favoriete afspeellijsten te pinnen op het thuisscherm waardoor je de nummers snel af kunt spelen.

Een nadeel van Mix Radio is de 'overslalimiet'. Tijdens het luisteren mag je namelijk maar per uur zes keer een nummer overslaan. Dit beleid moet Nokia volgens 'bepaalde licentieregels' hanteren. In sommige gevallen is dit vrij vervelend: neem bijvoorbeeld mijn Beatles-ervaring.

Mp3-winkel en concerten
Met een Nokia-account kun je nummers en albums in de mp3-winkel aanschaffen. Een nummer kost gemiddeld 99 eurocent en wordt direct gedownload naar de Lumia. Als je al muziek op je computer hebt staan, kun je de Lumia met je desktop synchroniseren. De nummers verschijnen dan in de bibliotheek van Nokia Muziek en Zune, de standaard mediaspeler van Windows Phone.

De laatste functie van Nokia Muziek is concerten. De tab laat alle aankomende concerten zien op basis van je gps-locatie of een vooraf ingestelde stad. Dat betekent niet dat je in Amsterdam alleen maar suggesties krijgt voor Paradiso en de Melkweg, maar je krijgt ook het Paard van Troje, het Nieuwe Luxor Theater of Tivoli Oudegracht als opties. Via concerten kun je bij gecertificeerde verkooppunten je kaartje online bestellen en navigeren naar de concertlocatie.

Beter dan Spotify?
Maar kan Nokia Muziek Spotify vervangen? Bebel is duidelijk: 'Nokia Muziek is voor een andere doelgroep bedoeld. Gebruikers van Spotify besteden veel aandacht aan het ontdekken, delen en sorteren van hun muziekbibliotheek. Daarnaast vinden ze het geen probleem om een maandelijks bedrag te betalen voor de muziekdienst. Maar de gebruikers van Spotify zijn maar het topje van de ijsberg. De groep die gewoon zonder problemen en kosteloos naar muziek wil luisteren, is vele malen groter.'

Hoewel Nokia Muziek geen wereldschokkende veranderingen in de muziekdienstenmarkt teweegbrengt, is het een hele fijne bijkomstigheid voor (aanstaande) Lumia-bezitters. Het is gratis, de applicatie ziet er mooi uit en je krijgt er minimaal een aantal hele fijne en nog voor jou onbekende nummers voor terug.