Ga naar de inhoud
Bright tips

Top 5: Vervangers voor Google Reader

<p><strong>Google Reader was ideaal voor infojunks om nieuwsfeeds te checken, maar Google stopt ermee. Neem je feeds mee naar deze alternatieven. </strong></p><p></p>

Google maakte donderdag bekend dat deze zomer de stekker uit zijn online rss-lezer Google Reader gaat. Een ramp voor informatiejunks, want de Google-dienst was extreem handig voor het scannen van een grote hoeveelheid nieuwskoppen van websites. Google Reader had een bijna Spartaans ontwerp, maar daardoor kon je wel ontzettend veel informatie in hetzelfde scherm lezen en de dienst had een goede zoekfunctie.

RSS is een open webstandaard voor distributie van nieuwsfeeds, chronologische lijsten van de laatste updates van artikelen op websites. De meeste sites hebben rss-feeds, die door software en webdiensten zijn uit te lezen. Daardoor kan je je 'abonneren' op alle updates van je favoriete sites. Via rss-feeds ben je sneller op de hoogte van het nieuws, vaak voordat je vrienden het via social media gaan sharen.

Enfin, voor fanatieke Google Reader-gebruikers zijn er gelukkig allerlei alternatieven. Daar vallen apps als Flipboard en Zite en vele anderen die een veel visuelere interface hebben niet onder. Die apps lijken meer op tijdschriften en kranten, niet de meest effeciënte manier om door grote hoeveelheden nieuws te scrollen. Google Reader was gericht op de 'newsjunks' die zoveel mogelijk koppen willen scannen. Met deze vijf alternatieven kan dat wel. Reader-gebruikers kunnen via Google Takeout hun feeds eerst exporteren als een bestand dat in deze webdiensten en apps weer te importeren.

1. Feedly
De rss-dienst Feedly belooft gebruikers een (bijna) vlekkeloze overgang vanuit Google Reader. Feedly biedt op het web verschillende interfaces om je rss-feeds te lezen, waaronder eentje met alleen koppen, die een beetje lijkt op de krappe layout van Google Reader. Feedly heeft ook handige functies die Google Reader ook heeft, zoals de mogelijkheid om berichten van trefwoorden te voorzien en navigeren met sneltoetsen. Feedly heeft behalve een Chrome-app ook een iOS- en Android-app. Verder zie je de Facebook-likes en +1's op Google+ per item. Er is zelfs een redelijk goede zoekfunctie die ook in feeds per categorie zoekt.

2. Netvibes
Netvibes begon als dienst om je eigen persoonlijke homepage te vullen met blokjes met actuele informatie, waaronder nieuwsfeeds. Net als wijlen iGoogle, de persoonlijke homepage die Google ook al de nek om draaide. Maar Netvibes biedt ook een knopje 'reader view' die een pagina opent met een rss-lezer à la Google Reader. Bij de functie Add Feed kan je onder OPML: Import de opgeslagen rss-feeds van je Google Reader-account inladen.

3. The Old Reader
De naam is goed gekozen: de vormgeving van The Old Reader lijkt op een oude versie van Google Reader. Met helemaal links je feeds, mapjes, en liked items. Door de drukte na de Google-bekendmaking is het importeren van feeds tijdelijk even niet mogelijk bij The Old Reader. Maar ja, je hebt nog tot juli voor dat Google Reader echt offline is. Dit is er wel eentje voor de bookmarks.

4. Newsblur
Newsblur heeft apps voor web, iPad, iPhone en Android. Tot slechts 64 feeds kan je gratis lezen. Voor 1 dollar per maand krijg je ongelimiteerd aantal rss-feeds en snellere updates. Geen geld. Bovendien krijgt de hond van de maker beter voer te eten als je een abonnementje neemt. De interface is zeer simpel en lijkt opnieuw erg op Google Reader, met je feeds en mappen aan de linkerkant. De site heeft helaas geen zoekfunctie waarbij je in woorden van alle feeds kan zoeken.

5. RSS-apps
Google Reader werkt via de cloud, wat veel voordelen heeft, maar je kan ook overstappen op het uitlezen van rss-feeds via desktop-apps zoals NetNewsWire of Reeder voor Mac, en FeedDemon of Feedreader voor Windows. Nadeel is dat syncen tussen apparaten niet altijd zo makkelijk is als met webdiensten als Google Reader.

Zelf een goed alternatief gevonden? Laat de link achter in de comments.