Bright tips

App van de Week: Badland

07 april 2013 10:35 Aangepast: 28 april 2018 15:01

<p><strong>Laagdrempelige maar diepe platform-game met prachtige vormgeving en verrassend leuke multiplayer.</strong></p>

Badland is eigenlijk in niks uniek. De vormgeving, de gameplay, de manier van besturen; we hebben het allemaal al eens gezien. Maar dat maakt helemaal niks uit. Badland slaat namelijk in elke categorie de spijker op z'n kop.

Het spel voor iPhone en iPad doet meteen in de eerste seconden al denken aan de warm onthaalde indie-game Limbo. Ook in Badland is de voorgrond namelijk helemaal zwart, inclusief het pluizige hoofdkarakter. Terwijl dromerige natuurgeluiden klinken herken je de pluizenbol met handjes vooral aan zijn lichter gekleurde ogen. Ondertussen trekken de kleurrijke, fantasievol vormgegeven jungles en fantasielandschappen op de achtergrond de aandacht.


Al snel heb je vrienden met alle voor- en nadelen van dien

Tot je gaat spelen tenminste, want dan ben je alleen nog maar op je pluizenbol gefocust. Van zichzelf ligt het pluisje stil, druk je met je vinger op het scherm vliegt hij richting het plafond om daar vervolgens tegenaan te blijven hangen. Het is de kunst om met drukken en loslaten de juiste hoogte te bereiken. Met genoeg snelheid, want de linkerkant van het scherm en daarmee de game over blijft à la Super Mario telkens naderen.

Gelukkig kom je ook vrienden tegen. Althans, klonen; pluizenbolletjes door de levels verspreidt die bij aanraking in een extra pluizenbol veranderen. Ze komen achter je aan en bewegen synchroon mee met de voorste pluis. Hoe meer klonen je per level over de eindstreep haalt, hoe beter. Maar juist omdat ze zo synchroon bewegen, is het lastig onderweg geen pluizen te verliezen terwijl die achter een obstakel blijven hangen.


Size matters: soms kom je niet verder als je te klein bent

Hoe verder je vordert, hoe meer obstakels er op je pad komen. Stenen, stukken buis en rare boomtakken versperren je weg maar stuiteren bij aanraking net zo realistisch aan de kant. Ook met formaat en snelheid wordt gespeeld. Overal liggen bolletjes die je bij aanraking groter of juist kleiner maken, soms noodzakelijk om langs bepaalde passages te komen. Hetzelfde geldt voor de bolletjes die de pluizenbol sneller of juist langzamer maken. En soms is het gewoon slimmer die bolletjes te laten liggen.

In de multiplayer gelden in principe dezelfde regels, maar neem je het tegen elkaar op. Op zowel iPad als iPhone kan je met maximaal vier spelers terecht, ieder heeft dan zijn eigen hoek van het scherm om aan te raken. Vier verschillend gekleurde pluizenbolletjes beginnen samen in hetzelfde level, waarna je tegen je vrienden moet vechten om voorwerpen, smalle doorgangen en obstakels met timing.


Zelfs wanneer de chaos compleet is, ziet de Badland er prachtig uit

Wie als eerste de eindstreep haalt wint, of wie als laatste overblijft. Door de heerlijke chaos die binnen een paar seconden ontstaat, zal je de eindstreep waarschijnlijk zelden zien. Geen probleem, want je kunt meerdere levels kiezen die je achter elkaar door tegen elkaar kan spelen. Slim, zo blijft de vaart er lekker in terwijl je met vier personen over een iPad leunt.

Het prachtig vormgegeven Badland is met zijn toegankelijke maar toch uitdagende gameplay al behoorlijk compleet, de hilarische multiplayer maakt het spel helemaal af. Het aantal single player levels wordt binnenkort bovendien uitgebreid. Nu buitel en rol je met je pluizenbol al door 40 levels waarin 120 missies te volbrengen zijn.

download Badland voor iPhone en iPad (€3,59)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van