Bright tips

Top 5: manieren om je MacBook-opslag te vergroten

26 juni 2015 00:01 Aangepast: 28 april 2018 01:05

<p><strong>Zit je MacBook vol en wil je niet uitwijken naar de cloud of data wissen, dan zijn dit snelle en makkelijke oplossingen</strong></p>&#13;

De meest gangbare MacBooks bieden tot 512GB flash-opslag, afgezien van de Pro, waar je voor 1TB kan kiezen. Heb je daar niet genoeg aan, dan moet je bestanden in de prullenbak gooien of ze in de cloud zetten. Doe je dat liever niet, dan zijn er andere oplossingen te bedenken om je opslag uit te breiden.

1. Transcend JetDrive Lite

bekijk op YouTube

Een optie is om een SD-kaartje in je MacBook te stoppen. Grote kans dat die opening het gros van de tijd toch niet gebruikt wordt, dus is dat een perfecte plek voor wat extra geheugen.

Je hebt dan verschillende opties, de eerste daarvan is de JetDrive Lite van Transcend. Deze microSD komt in verschillende maten, van 64GB tot 256GB. Ze hebben een schrijfsnelheid van 60MB per seconde en een afleessnelheid van 95 MB/s. Hij past volgens de makers precies in de opening van je MacBook, zodat je 'niet eens merkt dat hij erin zit'. Ook heeft de JetDrive Lite een programma waarmee je per ongeluk verwijderde bestanden kunt terughalen. Handig, zo'n vangnet.

Prijs: 41 - 196 euro, oa bij Amazon.

2. Nifty


Over handig gesproken. Nifty heeft een minidrive die nog beter een geheel vormt met je MacBook. De Nifty MiniDrive is een houder voor je microSD-kaartjes (werkt met elk merk en elk formaat) past in je kaartslot en heet hetzelfde aluminium als je laptop, zodat hij er mooi afgewerkt in zit. Apple verkoopt 'm zelf ook in de Store met een 4GB microSD-kaart erbij. Op de website van Nifty kun je de houder kopen met een kaartje van 2GB tot 128GB, dus voor ieder wat wils. De Nifty gaat helemaal in de poort en je kunt hem er met een speciaal meegeleverd haakje weer uit trekken.

Prijs: 35 - 120 euro, oa bij Apple of Nifty.

3. Tardisk


Tardisk begon als een Kickstarterproject en inmiddels zijn de eerste exemplaren bij backers geleverd. Je kunt 'm nu op de website van Tardisk pre-orderen. Hij lijkt op de Nifty en komt in drie maten, 64GB, 128GB en 256GB. Met de Tardisk breidt je het beschikbare geheugen uit met 256GB extra. De lees- en schrijfsnelheden zijn respectievelijk 95MB/s en 70MB/s. In tegenstelling tot de Nifty is ie er zonder gereedschap (gewoon met je nagel) uit te halen.

Prijs: 56 - 313 dollar bij Tardisk (90 dagen wachttijd bij pre-order)

4. SanDisk Ultra miniDrive


Nog een oplossing is om een SanDisk geheugenkaartje te kopen. Je kunt kiezen voor een SD-kaart, of de SanDisk Ultra miniDrive die speciaal voor MacBooks is ontworpen. Deze sluit beter aan op de behuizing. Wel heeft hij slechts 64GB extra opslagruimte en haalt hij leessnelheden van 30MB/s. In de Ultra minidrive zit wel een vervangbaar microSD-kaartje.

Prijs: rond de 64 euro bij online shops.

5. Western Digital My Passport Ultra


Toegegeven, een wat minder ideale oplossing omdat je een extra kastje mee moet zeulen, maar de externe My Passport-harde schijven van Western Digital zijn wel betaalbaar en hebben een hoop ruimte. Als je dan toch een schijfje wil meenemen, dan is de My Passport Ultra je beste optie. Vanaf 12,8 mm dikte voor het 500GB-model, maar je kunt ook kiezen voor een kastje met 1, 2 of 3TB. Door een wachtwoord in te stellen zijn ze nog beveiligd ook. Er worden lees- en schrijfsnelheden van 110MB/s gehaald via USB 3.0.

Prijs: 66 - 130 euro bij WD

Lees ook onze andere top 5's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore