Bright tips

Top 5: 360-graden-camera's voor consumenten

11 maart 2016 16:57 Aangepast: 27 april 2018 10:39

Met een 360-graden-camera kun je video's maken die je met een VR-bril op kunt bekijken. Wij zetten er vijf op een rij.

360-graden-filmpjes gaan verder dan VR. Zo kun je ze bekijken door je telefoon te bewegen of door te swipen. Op die manier bepaal je zelf waar je in de video naar kijkt. Dat werkt bijvoorbeeld al op Facebook en op YouTube. Maar zulke filmpjes kun je ook zelf maken, daar heb je dan wel een 360-graden-camera voor nodig. Grote bedrijven werken al aan zulke apparaatjes.

Gear 360

Samsung had met de Gear VR natuurlijk al een virtual reality-bril op de markt, maar nu komt het bedrijf ook met een Gear 360-camera om video’s op te nemen helemaal rondom de camera heen. De Gear 360 is een bal en heeft twee fisheye-lenzen aan beide kanten met 15 megapixel sensoren. Hij filmt in een 3840 x 1920 resolutie. Gebruikers hebben de keuze om foto’s en video’s in 360 graden of 180 graden te schieten. De beelden zijn vervolgens ook te uploaden naar Facebook, YouTube en Google Street View. Het cameraatje werkt met recente Samsung-telefoons, zoals de Galaxy S6 en S7, komt in april beschikbaar en kost 419 euro.

LG 360 Cam

LG presenteerde onlangs eveneens een 360-graden-camera, met twee 13 megapixel-camera’s. Daarmee schiet je beelden met een 200 graden beeldhoek. Software plakt die vervolgens aan elkaar om er een 360-graden-video van te maken, net als de Gear 360 doet. Met de camera kun je 2K-beelden opnemen op 4GB aan intern geheugen, maar dat is uit te breiden met micro-sd-kaartjes. Dankzij drie ingebouwde microfoons neemt de camera geluid in 5.1 surround op. De beelden zijn te uploaden naar YouTube en Google Street View. Er is nog geen datum of prijs bekend.

Miniatuurvoorbeeld

360Fly

De bolvormige 360-graden-camera 360Fly hebben we al uitgepakt. Het cameraatje laat je video’s maken met één druk op de knop. Hij kan tot vijf meter onder water en is filmpjes zijn daarna naar YouTube te uploaden en te bekijken met bijvoorbeeld een cardboard. Hij kost 500 euro. David was best onder de indruk:

Nikon KeyMission 360

Ook Nikon heeft een 360-graden-camera, de KeyMission 360, maar die is niet bolvormig. Het is een geplette kubus met lenzen aan twee kanten. Het apparaatje is voorzien van bluetooth, wifi en NFC en kan filmen en fotograferen in 4K. Daarnaast kan het toestel tot 30 meter onderwater en kan hij tegen een stootje. Prijs en release zijn nog niet bekend.

Ricoh Theta S

Ricoh had een van de eerste 360-graden-camera's voor consumenten, de Theta, maar de videoresolutie was magertjes. Sinds februari is echter de nieuwe versie te koop in ons land, de Theta S (lees onze eerste indruk). Hij heeft twee bolle lenzen en biedt ook live-streaming als optie. De Theta S heeft 8GB geheugen en daardoor is de maximale lengte van een video 25 minuten. Ook beschikt hij over een hdmi-aansluiting.

Miniatuurvoorbeeld

En binnenkort: GoPro 360

Het is eigenlijk wel vreemd dat de 'actiecamera der actiecamera’s' GoPro nog geen 360-graden-versie heeft. Het bedrijf lanceerde vorig jaar wel een camera-rig waarop verschillende GoPro’s bevestigd konden worden. Beelden daarvan werden later aan elkaar gelijmd tot één 360-graden-video. Er wordt aan een 360-camera voor consumenten gewerkt, heeft ceo Nick Woodman gezegd. Over de GoPro 360 is nog niets bekend, wel kijken we uit naar dit cameraatje van het bedrijf, dat nu toch al tamelijk laat is.

Verdieping in Bright Ideas:

360-graden video van alle kanten bekeken (feb. 2016)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van