Bright tips

Uitlegparty: USB-C, één poort voor alles

07 juni 2016 09:06 Aangepast: 28 februari 2019 20:39

Usb-c is de stekker van de toekomst: sneller opladen en bestanden kopiëren, en makkelijker aansluiten.

We verkeren op dit moment in een overgangsfase van de 'oude usb' naar usb-c. Langzaamaan krijgen meer apparaten een usb-c-poort, zoals de smartphones Nexus 6P, Lumia 950 en HTC 10. Maar ook de nieuwe Macbook én mogelijk de volgende iPhone hebben de nieuwe usb-versie.

Vlotter opladen

Op dit moment zijn er twee belangrijke usb-versies: usb-type-a (foto onder rechts) en micro-usb (foto onder links). De eerste is het grote stekkertje van een usb-stick of usb-kabel die je in de computer steekt. Micro-usb ken je van smartphones, camera's en externe opladers, en wordt grotendeels gebruikt om mobiele apparaten mee op te laden. Usb-c vervangt beide stekkers.

Usb-c zorgt voor een vlottere doorvoer van stroom, waardoor apparaten sneller worden opgeladen. Daarnaast kun je met usb-c energie van het ene apparaat aan het andere geven. Dit betekent dat je met een tablet je telefoon kunt opladen, of met een externe oplader je laptop. Dat laatste kan al bij onder andere de Macbook en Google's Pixel C.

Sneller kopiëren

Ook zijn de lees- en schrijfsnelheid verbeterd, waardoor bestanden sneller van en naar je apparaten worden gekopieerd. Een belangrijke eigenschap van usb-c is dat het mogelijk wordt om apparaten snel op te laden en tegelijkertijd ook bestanden te kopiëren. Bij de huidige usb-versie is dit ook mogelijk, maar wordt de oplaadsnelheid drastisch beperkt.

Usb-c wordt tevens gebruikt om video en audio door te voeren, waardoor je het scherm van je smartphone of tablet via een usb-c-kabel op bijvoorbeeld een beeldscherm kunt tonen. Je hebt dan geen extra adapters nodig, indien beide apparaten over een usb-c-poort beschikken.

Scheelt tijd en irritatie

Een usb-c-kabel heeft twee usb-c-stekkertjes, maar wordt nog regelmatig met een adapter geleverd. Daarmee kun je de usb-c-stekker op een oude usb-poort aansluiten. Het gebruik van adapters gaat hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje duren, omdat de overgangsperiode in volle gang is. Door zo'n adapter kun je jouw nieuwe smartphone of tablet met usb-c nog met een computers met 'oude' usb-poorten verbinden.

Uiteindelijk moet usb-c de 'one port to rule them all' worden. Dan laad je met één kabel je smartphone, tablet, laptop, camera, externe accu en bluetooth-selfiestick op. En omdat het usb-c-stekkertje symmetrisch is, stop je hem er nooit verkeerd in - zoals bij de oudere usb-stekkers bijna altijd gebeurt. Volgens The Guardian scheelt je dat elk jaar zo'n 16 minuten (en een heleboel irritatie).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van