Bright tips

Hoe de e-sim de plastic simkaart gaat vervangen

03 oktober 2017 17:01 Aangepast: 26 april 2018 19:10

Gedoe met simkaartjes is binnenkort niet meer nodig. Steeds meer apparaten gebruiken de komende jaren een e-sim.

Wat is een e-sim?

De term e-sim staat voor elektronische simkaart en bestaat uit een stukje geheugen in de hardware van een apparaat. Je hoeft dan geen plastic simkaartje meer te gebruiken: je kunt in het apparaat kiezen met welke provider je wilt verbinden. Je vult de benodigde details in, zoals je gebruikersnaam en wachtwoord, en maakt verbinding met het netwerk.

De e-sim is een initiatief van de GSM Association (GSMA), de internationale koepelorganisatie van telecomproviders. Zij zien mogelijkheden: slimme apparaten als smartwatches kunnen door het gebruik van een e-sim makkelijker een mobiele verbinding krijgen. Daar verdienen de telecomproviders weer aan.

Wat zijn de voordelen van een e-sim?

Allereerst heb je geen gedoe meer met plastic simkaartjes. Die kunnen stuk gaan of je kunt ze kwijtraken, en als je van telefoon wisselt moet je hem eruit halen met dat kleine pennetje dat je nooit kunt vinden.

Daarnaast wissel je makkelijker van telecomprovider. Nu moet je eerst een simkaart bij de provider bestellen, waarvoor je soms nog een tijdelijk nummer krijgt, en op de dag dat je overstapt moet je de simkaart verwisselen. Met een e-sim hoef je op die dag alleen je nieuwe inloggegevens in te voeren.

Ook maakt de e-sim het mogelijk dat apparaten waar geen simkaart in past, wel een internetverbinding kunnen krijgen. Onderzoeker Bart Garvelink​ van Telecompaper​ ziet grote voordelen voor accessoires die samenwerken met je telefoon. Die apparaten kunnen door het gebruik van een e-sim worden gekoppeld aan jouw 06-nummer. "Dan kun je alleen met je smartwatch gaan sporten en toch nog muziek streamen of inkomende oproepen beantwoorden."

Welke apparaten hebben al een e-sim?

Eén van de eerste apparaten die over een e-sim beschikt is de Gear S2 3G-smartwatch van Samsung, die vorig jaar werd uitgebracht. Apple heeft de recent uitgebrachte Watch 3 ook van een e-sim voorzien. De verwachting is dat de komende jaren meer apparaten, van smartphones tot slimme koelkasten, deze nieuwe technologie krijgen.

Wanneer krijg jij een e-sim?

T-Mobile en Vodafone zeggen de e-sim te gaan ondersteunen, maar willen nog niet zeggen wanneer. T-Mobile meldt dat er 'aanzienlijke investeringen' nodig zijn om dit 'complexe systeem' in te voeren, en dat de e-sim daarom 'op dit moment nog niet uitgebreid wordt uitgerold'.

KPN zegt dat de ontwikkelingen rondom de e-sim 'nauwlettend in de gaten te houden', maar willen verder niet zeggen of en wanneer het de e-sim invoert.

Het kost dan ook tijd om deze nieuwe technologie in te voeren, stelt Garvelink​: "Zo'n proces wordt gemakkelijk onderschat. Maar dat we deze kant op gaan, is duidelijk. Het is natuurlijk raar dat simkaarten nog steeds via de post worden verstuurd als het technologisch gezien niet meer hoeft."

Lees ook:

Databundels direct op iPads te kopen en gebruiken in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van