Ga naar de inhoud
Bright tips

3D-printen voor beginners: printers en software

Rutger duikt de komende weken, zonder kennis vooraf, in de wereld van 3D-printen. Deel 1: de zoektocht naar een 3D-printer en software.

Ik moet altijd een beetje lachen als mensen suggereren dat we straks niet meer naar de winkel hoeven omdat we allemaal onze voorwerpen zelf gaan 3D-printen. Een tegenargument is dat de gemiddelde 3D-printer voor consumenten slechts kleine objecten kan printen. Bovendien doet hij daar dagen over en is het per saldo vaak duurder dan wanneer je het gewoon in de winkel koopt. Zo heb ik 3D-printen altijd afgedaan als een hobby voor een erg select gezelschap nerds.

Maar er zijn twee dingen veranderd. Een goede 3D-printer hoeft geen duizend euro meer te kosten en er is Thingiverse. Dat is een website waar je 3D-ontwerpen kunt delen en downloaden. Daar vond ik best wel wat zaken die ik zou willen printen. Een gepersonaliseerde case voor de Raspberry Pi bijvoorbeeld en een cameracover voor op de iMac. 

Je kunt een boel printen dus, maar niet alles. De dingen die je maakt zijn vooral van plastic, in één kleur, beperkt van formaat (afhankelijk van je printer) en je kunt niet zomaar overal gaten in laten vallen of dingen met 'overhang' maken. Want je 3D-printer kan niet in de lucht printen, alleen laagje op laagje. 

Printer en filament

Er zijn een aantal gerenommeerde merken, zoals Ultimaker, maar het instapmodel daarvan kost nog ruim €1000. Ik ging rondkijken naar instapprinters en zocht er drie uit die het goed doen in de reviews en veel verkocht worden. De Anet A8 (€130), de Tevo Tarantula (€220) en de Tevo Tornado (€310). Steeds een stapje luxer en duurder, maar zelfs de grootste printer kost nog geen derde van wat een Ultimaker kost. In de komende weken ga ik deze printers in elkaar zetten en gebruiken. 

Naast de printer heb je zogenaamde filament nodig: rollen plasticdraden waarmee je kunt gaan printen. Te krijgen in PLA (goedkoopste en makkelijkste mee te printen), ABS, HIPS, PETG, PVA en nog veel meer afkortingen. Voorlopig richt ik me even op PLA, omdat je daar mee kunt printen met alle printers en het goedkoop en eenvoudig te gebruiken is. 

Software

Om iets te kunnen printen heb je software nodig die een 3D-model omzet naar een printbestand. Zo moet je aangeven of je holle ruimtes in je model wilt vullen of niet, of die uitstekende arm van dat soldaatje ondersteund moet worden met een later weg te snijden pilaartje, enzovoort. Cura is een programma van Ultimaker dat je gratis kunt downloaden en eenvoudig in gebruik is. Met één Youtube-tutorial ben je onderweg. 

Wil je niet alleen dingen printen die anderen ontworpen hebben, dan heb je naast die zogenaamde slicersoftware ook ontwerpsoftware nodig. Er zijn een groot aantal verschillende programma's te krijgen (ook gratis). Zelf heb ik geen achtergrond in AutoCAD of iets vergelijkbaars en dus ben ik in het mij vertrouwde Sketchup begonnen. Een eenvoudig 3D-programma, waar ik in korte tijd relatief complexe ontwerpen kan maken. Alternatieven zijn: FreeCAD, Blender of TinkerCAD

De community helpt je

Bij het zoeken naar 3D-printers, naar programma's en naar eigenschappen van filament kom je er snel achter dat er een enorme community online te vinden is die dingen maakt, deelt, elkaar helpt met instellingen, problemen en troubleshooting. Voor de Anet-printer is er een Facebookgroep die je hebt als je problemen hebt. Dat klinkt eerst nogal shady, maar je wordt er fantastisch geholpen door gebruikers van hetzelfde apparaat.

Volgende week bouw ik mijn eerste 3D-printer en ga ik aan de slag.