Ga naar de inhoud
Ultra-hd in 2019

Dit kijk je nu in 4K in Nederland

Steeds meer mensen hebben een 4K-tv, maar wat kun je in de hoogste kwaliteit zien in Nederland? Ziggo en KPN bieden een klein aanbod aan films en zenders in 4K. Ook steeds meer series bij videodiensten en YouTube-video's zijn in 4K te kijken. Een overzicht van het aanbod.

De opmars van 4K-tv's gaat snel. De meeste nieuwe televisies die dit jaar worden verkocht ondersteunen 4K, ook wel ultra-hd (uhd) genoemd. Mooi hoor, zo’n grote tv met haarscherp beeld. Maar dan moet er wel iets in het betere 4K-formaat te bekijken zijn. Welke zenders, films, series en video's zijn er momenteel in Nederland in ultra-hd te zien?  

Ziggo

Ziggo ondersteunt met zijn Mediabox Next voor het eerst de 4K-kwaliteit, onder meer in de apps van Netflix en YouTube op de nieuwe box. Voor kijken in 4K naar Netflix is dan het duurste Netflix-abonnement nodig. 

Ziggo geeft momenteel één lineaire tv-zender door in 4K-kwaliteit: de natuurzender LoveNature. Het bedrijf zegt later meerdere 4K-zenders te zullen toevoegen.

Abonnees met het Movies en Series XL-pakket hebben toegang tot een selectie films en series in 4K, waaronder enkele seizoenen van Misfit Garage, How It's Made, Deadly Class, Counterpart. Onder de films zijn Total Recall, The Walk, The Equalizer, Me Before You en If I Stay.

Daarnaast zijn nog enkele 4K-films on-demand te huur, waaronder Hunter Killer, Hitman's Bodyguard, Logan Lucky en Spider-Man: Into the Spider-Verse.  

Het is nog niet bekend wanneer Ziggo de Formule 1 in 4K wil gaan uitzenden.

KPN

Kijken in 4K kan bij KPN alleen met een speciaal 4K-abonnement, dat iets duurder is dan het normale KPN-abonnement. Je krijgt daarbij ook extra internetsnelheid.

KPN geeft drie lineaire zenders in 4K door: muziekkanaal Xite, Insight (sport en entertainment) en LoveNature met natuurfilms en docu's. 

Ook KPN biedt een handvol films en docu's aan met de hoogste kwaliteit. Die selectie aan 4K-films en -series verandert regelmatig. Momenteel zijn er acht 4K-titels gratis te bekijken en zijn vier films in 4K te huur voor 5,99 euro. Die vier films zijn momenteel: 6 Below, Escape Room, Death Wish, Hunter Killer.

Onder de gratis 4K-content bij KPN zijn Mars, Story of Us, Story of God, Fenix en enkele natuurseries.

Satelliet

Via de satelliet is het 4K-aanbod het grootst. Zo kan je via de Astra-satelliet onder andere Sky Deutschland in de hoogste kwaliteit zien, waardoor je de Duitse Bundesliga en de Champions League in 4K kan bekijken. Met Duits commentaar, uiteraard.

RTL Duitsland zendt ook de Formule 1 in 4K uit via de Astra1-satelliet. Dat gebeurt via het kanaal RTL UHD, dat onderdeel is van het pakket HD+. Nederlandse satellietkijkers kunnen voor HD+ een smartcard met een prepaid-abonnement van 1 jaar kopen voor 69 euro.  

Verder zendt ARTE meerdere opera's uit in UHD via de satellietzender Arte Concert en zijn er allerlei kleinere kanalen in 4K te zien.

Voor 4K via de satelliet moet je wel een geschikte decoder aanschaffen. Die kost al snel zo’n 400 euro.

Netflix

Netflix maakt zijn naam als grootste streamingdienst ook op 4K-gebied waar. Alle nieuwe eigen series komen al jaren uit in 4K-kwaliteit. Dat komt neer op tientallen series en films. Wel moet je een speciaal 4K-abonnement hebben. Dit kost 13,99 euro, 3 euro duurder dan het gewone hd-abonnement bij Netflix.

Apple TV 4K

In de iTunes-winkel staat een overzicht met welke video’s in 4K te koop of te huur zijn. Op dit moment gaat het om ongeveer 200 films. Deze video’s zijn wel alleen in 4K te bekijken als je over een Apple TV 4K beschikt.

Videoland

De Nederlandse streamingdienst Videoland breidt zijn aanbod ook regelmatig uit. Een jaar geleden stond alleen nog Zwarte Tulp in 4K in de app, maar nu ook de nieuwe series Weemoedt, Nieuwe Buren, SUSPECTS, De 12 van Oldenheim en Soof: Een Nieuw Begin.

Wel zijn deze series alleen in ultra-hd te bekijken via de smart-tv’s van Samsung. Alleen daar kan de Videoland-app op worden geïnstalleerd.

YouTube

YouTube is ook een goede bron om hoge kwaliteit video te vinden. De YouTube-app vind je op vrijwel alle smart-tv’s. Op de website van YouTube kun je in de zoekfunctie 4K selecteren, zodat je alleen resultaten van 4K-video's krijgt.

Al onze eigen video's zijn sinds 2018 op het Bright YouTube-kanaal in 4K beschikbaar. Voor een deel van onze videoreviews geldt dat trouwens al sinds 2014. Vergeet je dus niet te subscriben.

Blu-ray Ultra HD

Iedereen met een Xbox One S of de nieuwe Xbox One X heeft daarmee ook een blu-ray-speler met 4K in huis. De Playstation 4 Pro ondersteunt alleen gewone Blu-ray-schijfjes, niet de UHD-versies.

Daarnaast zijn er losse Blu-ray-spelers met UHD te koop. Bol.com heeft zo’n 30 blu-rays in de winkel liggen die op ultra-hd af te spelen zijn. Wel zijn deze films prijzig: zo'n 30 euro per exemplaar.

Amazon Prime Video

De streamingdienst Amazon Prime Video is ook in Nederland beschikbaar, maar heeft naast de eigen series nog niet zoveel titels. Daarvan is er veel wel in 4K te zien. Al is het wel lastig om deze kwaliteit te halen, want je moet daarvoor een tv hebben waarop de Amazon-app kan worden geïnstalleerd, van LG, Samsung of Sony. Ook heeft Amazon Prime Video sinds kort een Apple TV-app.

Conclusie

Netflix heeft het beste 4K-aanbod, maar daarvoor heb je het duurste abonnement nodig. Als je geen satellietkijker bent, is er in Nederland nog weinig in de hogere beeldkwaliteit te ontvangen. Het 4K-aanbod van zenders, films en series bij KPN en Ziggo is momenteel nog vrij klein.

Los huren of kopen van films en series in 4K kan wel, maar het is nogal prijzig. Zo is het aanbod via iTunes redelijk groot, maar dan moet je wel een Apple TV 4K hebben en alle films nog los kopen. 

8K?

Inmiddels zijn ook al de eerste 8K-tv's voor consumenten te koop, hoewel er nog bijna geen 8K-beeldmateriaal beschikbaar is. De 8K-tv's kunnen full-hd- en 4K-beelden automatisch opwaarderen naar 8K. Maar de hoge aanschafprijs lijken de 8K-tv's nu nog niet waard. Het verschil in detail is alleen te zien als je relatief dicht op je scherm zit of een zeer grote (en dus dure) 8K-tv hebt.  

Lees ook: Wanneer is een 8K-tv je geld waard?