Smartphones (boven 1000 euro)

Samsung Galaxy S22/S22+

22 februari 2022 01:21 Aangepast: 01 maart 2022 17:54

De Galaxy S22 voelt als het toppunt van de moderne smartphone: een samenkomst van jarenlange innovatie in een toestel dat niks nieuws doet, maar alles wel heel goed.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

De eerste Galaxy S-telefoon verscheen in 2010 en sindsdien kwam er elk jaar een nieuwe. Met een betere dit, een snellere dat, grotere zus, mooiere zo. Elk jaar een verbeterd recept. Twaalf jaar later durft Samsung die denkbeeldige sticker 'nieuw recept, nu nog beter' eindelijk weg te laten. De Galaxy S22 en S22+ verschillen nog maar erg weinig van de toestellen van vorig jaar. En dat vinden wij niet saai, maar eigenlijk wel prettig.

De smartphone komt in rustiger vaarwater. Er valt niet zoveel meer te winnen: ze zijn al een tijdje snel genoeg om jaren mee te gaan, met prachtige schermen, geweldige camera's en prettige software. Dat geldt ook weer voor deze S22 en S22+: allebei een geweldig scherm: 6,1 of 6,6 inch, 1080p, amoled, variabele beeldsnelheid tot 120Hz en een piekhelderheid van 1300 of 1750 nits (de + kan iets feller).

De telefoons draaien op de Samsung Exynos 2200-chip met 8GB werkgeheugen, en dat presteert altijd rap, maar niet merkbaar rapper dan de S21. Het gestabiliseerde cameratrio 50 megapixel hoofdcamera, 19 megapixel telefotocamera met 3 optische zoom en ultragroothoekcamera met 120 graden kijkhoek presteert uitstekend. Nachtfoto's, video's met 4K- of 8K-resolutie uit de losse pols: niks is te gek.

De accu's van 3700 en 4500 mAh zijn wat kleiner dan vorig jaar, maar in de praktijk is een volledige dag nog altijd prima te halen – bovendien kunnen de telefoons snelladen. Er zitten snelle vingerscanners onder het scherm, de telefoons kunnen draadloos als DeX-desktopcomputer worden gebruikt. En het ontwerp oogt bekend Samsung, maar dan met wat vlakkere iPhone-achtige randen.

De One UI 4.1-schil die Samsung bovenop Android 12 legt is al tijden fraai en al lang niet meer opdringerig. Veel van de mooiste Android-functies worden door Samsung opgepakt, en het bedrijf belooft inmiddels vijf jaar lang updates vanaf het moment van verschijnen: geen enkele Android-concurrent doet dat verder, alleen Apple komt daaraan.

Lang verhaal kort: de S22 is op elk vlak een uitstekend toestel dat je haast blind kan kopen, waar je jaren mee vooruit kan en die weinig mensen zal tegenvallen. Heel spannend is 'ie misschien niet, maar wie wil er per se een spannende smartphone?

De Samsung S22 en S22+ zijn er in groen, roze, wit en zwart. De introductieprijs van de Galaxy S22 is 899 euro, die van de Galaxy S22+ is 1049 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:

  • Uitstekend scherm
  • Geweldige camera's
  • Vijf jaar lang updates
  • Fraai ontwerp

Minpunten:

  • Niet spannend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van