Ga naar de inhoud
Televisies

TCL C715

Een 4K-tv van 55 inch met zaken als Dolby Vision en Android TV begint niet per se pas bij ruim 1000 euro. Dat bewijst deze TCL C715, een tv van iets meer dan 600 euro die toch alles biedt.

De nieuwe lichting tv's biedt kort door de bocht twee nieuwigheden: 4K en HDR. Maar wat heb je daar nou aan, en moet dat nou echt zo duur zijn? Om antwoord te geven op die tweede vraag: nee dat hoeft niet per se zo duur te zijn, zeker als je geen fijnproever bent.

Een opfrisser: 4K slaat op de resolutie van de tv, die is ook hier vier keer groter dan bij full-hd. Beelden zijn dus scherp, met veel detail. HDR gaat om het contrast: details in de schaduw terwijl er ook felle delen te zien zijn. Het resultaat is een natuurgetrouwer beeld dan de 'alles even fel'-beelden die we gewend zijn.

Voor HDR geldt kort door de bocht: duurder is beter. Toch valt de HDR van deze TCL helemaal niet tegen. Vergelijk je het met een dubbel zo duur model: tuurlijk, dan is dat beter. Maar is dit je eerste HDR-tv, dan is de HDR dik in orde. En zelfs bij onze test naast zo'n dubbel zo duur model moesten we soms heel goed kijken om verschillen te zien, in alles van scherpte, helderheid, kleuren en HDR.

Lastiger is de kijkhoek. Deze TCL oogt prima van vooraf, maar de kijkhoek is beperkt en het beeld wordt snel donkerder vanuit een hoek. Ook wordt het beeld van deze TCL niet zo fel als dat van duurdere lcd-tv's. Het zijn compromissen: wil je graag 4K Dolby Vision kijken, toegang tot al die Android-apps en kijk je weinig met veel mensen tegelijk in een felverlichte kamer, dan heb je aan deze TCL C715 een prima tv voor een hele scherpe prijs.

De TCL C715 is er in drie formaten: 50 inch voor 600 euro, 55 inch voor 626 euro en 65 inch voor 699 euro.

Pluspunten:

  • Veel tv voor weinig
  • Prima HDR
  • Mooie kleuren
  • Helder en scherp
  • Android TV

Minpunten:

  • Niet enorm fel
  • Erg beperkte kijkhoeken

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.