Televisies

Sony Bravia XR X90J

17 mei 2021 17:18 Aangepast: 07 juni 2021 22:48

De Sony Bravia XR X90J is een led-tv die onder vrijwel alle omstandigheden prima presteert en zich zelfs in de meest felverlichte kamer thuisvoelt.

De Sony X90J is bijna even duur als de LG OLED C1, volgens ons dit jaar de beste oled-tv voor de meeste mensen. Deze Sony is echter geen oled maar een led oftewel lcd-tv. Daardoor is vooral het contrast van deze Sony niet zo indrukwekkend als bij oled, maar deze tv heeft wel een andere belangrijke troef: helderheid.

Als je veel in een lichte kamer tv kijkt of games speelt, zie je alles toch net wat beter op deze felle lcd. Door die enorme helderheid kan ook HDR indrukwekkender ogen op deze Sony. Waar een oled het moet hebben van de details in de schaduwen, kan deze Sony het felle zonlicht weer uitstekend nabootsen.

Grootste nadeel: de kijkhoeken van lcd blijven achter bij oled. De X90J presteert aardig, maar vanuit een hoek gaat er toch al snel veel van die helderheid verloren. Wel weer een voordeel: zeker op groot formaat is lcd nog steeds stukken goedkoper dan oled – rond de 75 inch zelfs bijna de helft goedkoper.

De Sony X90J heeft verder een prima contrast, fraaie kleuren en voor gamers een lekker snelle responstijd. Helaas voor gamers wordt de nieuwe techniek VRR nog niet ondersteund. Uiteraard is er wel ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision, en is er voor Netflix een speciale gekalibreerde modus. Dat werkt aardig, en sowieso zijn de standaard-beeldinstellingen van de Sony prima. Het geluid klinkt standaard dan weer wat plat, maar dat is makkelijk op te krikken.

De Sony X90J draait op Android TV. Dat werkt inmiddels rap en er zijn veel apps, maar je moet er van houden. Zo soepel als LG's webOS en Samsungs Tizen is het nog niet. Het ontwerp van de X90J is simpel en strak, met fraaie voeten die op twee manieren geplaatst kunnen worden: met veel of weinig ruimte er tussen.

De Sony X90J is er in vier formaten: 50 inch voor 1349 euro, 55 inch voor 1449 euro, 65 inch voor 1799 euro en 75 inch voor 2799 euro.

Pluspunten:

  • Enorme helderheid
  • Fraaie HDR
  • Prima contrast voor een lcd
  • Snelle reactietijd

Minpunten:

  • Beperkte kijkhoek
  • Opvallend reflecterend ondanks matte afwerking

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van