Tablets voor werk

Apple iPad Air (2020)

20 oktober 2020 01:24 Aangepast: 12 februari 2021 11:05

De iPad Air heeft met zijn vierde generatie een flinke stap gezet. Het model kruipt veel dichter tegen de iPad Pro aan.

De iPad-lijn bestaat inmiddels uit vier modellen: aan de basis de reguliere iPad en de kleinere iPad mini, bovenaan de iPad Pro-modellen met de meeste foefjes en daar tussen de iPad Air. Met de stap van de derde naar vierde generatie heeft de iPad Air nadrukkelijk meer afstand van de normale iPad genomen, en is veel dichter naar de iPad Pro gekropen.

Op het eerste gezicht lijken de iPad Air en de kleine iPad Pro zelfs hetzelfde apparaat. De Air heeft een 10,9 inch scherm, de Pro 11 inch, beide met een dunne rand en ronde schermhoeken.

Toch is het scherm al met al het grootste merkbare verschil tussen de Air en de Pro, voor veruit de meeste gebruikers. De Pro heeft namelijk een ProMotion-scherm, met variabele verversingssnelheid met een maximum van 120Hz. De Air heeft de standaard verversingssnelheid van 60Hz. Zie je dat verschil? Naast elkaar wel. Heb je 120Hz nodig? Volgens ons niet, tenzij je de iPad koopt om hoofdzakelijk op te tekenen – dan is ProMotion een pré. De iPad Air ondersteunt daartoe wel de tweede generatie Apple Pencil, die magnetisch oplaadt via de rand van de iPad.

Ook ondersteunt de Air het Magic Keyboard, de magnetische toetsenbordcover met trackpad die de iPad Air en Pro omtoveren tot laptop. Niet goedkoop: de Magic Keyboard kost 339 euro. Een ander verschil met de iPad Pro is de afwezigheid van de Face ID-gezichtsscanner. De Air heeft een vingerscanner in de powerknop bovenop en die werkt prima.

Met de A14-chip, die ook in de nieuwe iPhone 12-modellen zit, is de iPad Air bloedsnel. Op sommige vlakken sneller dan de iPad Pro, met een oudere A12Z-chip, al heeft de chip van de Pro acht in plaats van zes processorkernen. Al met al zitten de iPad Air en Pro dus erg dicht tegen elkaar aan en geven persoonlijke voorkeur en gebruik de doorslag. En kleuren: de iPad Air is er ook in hemelsblauw en mintgroen.

Met deze nieuwe Air zijn de verhoudingen geworden zoals bij de MacBooks al langer het geval is. De MacBook Air is het werkpaard dat we veruit de meeste mensen aanraden, behalve aan degenen die weten dat zij meer power en specifieke functies nodig hebben. Voor de iPads geldt nu hetzelfde: neem de Air, tenzij je veel tekent, zware taken wil gaan doen of bijvoorbeeld per se meer camera's of een LiDAR-scanner nodig hebt. Of als je een groter scherm wil: alleen de iPad Pro is er in 12,9 inch.

De iPad Air is er vanaf 669 euro met 64GB opslag, de versie met 256GB kost 839 euro. De iPad Pro is er vanaf 899 euro, met 128GB opslag. Check Belsimpel voor de actuele prijzen.

Pluspunten:

  • Fraai scherm
  • Modern ontwerp
  • Snelle prestaties
  • Apple Pencil 2
  • Magic Keyboard

Minpunten:

  • Geen 120Hz ProMotion
  • Maar één formaat
  • Geen Face ID

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van