Bright Review

Dell XPS 13 (2020)

09 juni 2020 10:19 Aangepast: 10 juni 2020 16:59

De lichtste en meest compacte Dell-laptop biedt alles wat een laptop moet hebben: een geweldig scherm, uitstekend toetsenbord en goed trackpad. Bright reviewt de 2020-versie van de XPS 13.

Dell imponeert al jaren met de XPS 13, volgens het bedrijf de kleinste 13 inch laptop ter wereld. Dat komt door de zeer smalle schermranden: de XPS biedt een 13,4 inch scherm in een laptop met de voetafdruk van een 12 inch model. Dat recept houdt Dell in 2020 aan, en door wat kleine wijzigingen is het resultaat nog beter.

Dunne schermranden

De meest opvallende veranderingen is het scherm. Dat is 0,1 inch groter dan dat van vorig jaar, door nog smallere schermranden. Vooral het ontbreken van de onderste rand valt op: het scherm komt nu vrijwel tot het scharnier en heeft een comfortabele beeldverhouding van 16:10, tegenover de 16:9 van vorig jaar. Klinkt als weinig, maar bij een laptop is verticale schermruimte waardevoller dan horizontale.

Het toetsenbord is ook verbeterd: de toetsen zijn 9 procent groter voor meer type-oppervlak. Het onderliggende mechaniek is onveranderd: dat typte al geweldig. Het trackpad is 17 procent groter, een welkome verbetering die bediening prettiger maakt. De basisingrediënten van een laptop zijn bij de XPS 13 van uitstekende kwaliteit, en ook intern is het dik in orde.

Specs

De XPS 13 is verkrijgbaar vanaf 1449 euro voor een model met de tiende generatie Intel Core i5-chip en 8 GB LPDDR4x-werkgeheugen, met 512 GB SSD-opslag en beeldscherm met 1920 x 1200 pixels. Dat model is voor school- en kantoorwerk al ruim voldoende, wie meer wil kan upgraden naar modellen met i7-chip en meer werk- en opslaggeheugen. Een model met 4K-touchscreen is er vanaf 1899 euro.

Voor iets zwaardere toepassingen zoals games, raden we een model met de nieuwe Intel Iris Plus Graphics aan, beschikbaar op alle modellen behalve de goedkoopste.

Dell noteert een accuduur van 12 uur; in de praktijk is een volledige werkdag op één lading mogelijk. De microSD-kaartlezer is fijn en aan weerszijden een Thunderbolt 3-poort is prettig voor opladen.

Pluspunten:

  • Licht en draagbaar
  • Meer scherm in klein formaat
  • Veel configuraties
  • Prima toetsenbord
  • Fijn trackpad
  • Sterke accuduur

Minpunten:

  • Alleen touch op 4K-scherm
  • Intel Iris Plus Graphics duurder

Kijk bij Bright Stuff voor meer gadgets die wij aanraden.

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van