Laptops voor kantoor

Apple MacBook Air (M1)

25 maart 2020 16:38 Aangepast: 02 december 2020 09:55

De nieuwste MacBook Air heeft een eigen Apple-chip, en is daarmee weer wat hij vroeger ook was: de laptop waar de rest zich aan meet.

De MacBook Air is al jarenlang de bestverkochte Mac. Toch kreeg juist de Air als laatste een scherp retina-scherm, in 2018. Maar zelfs het instapmodel was vrij duur, met beperkte opslag. En dan het toetsenbord: dat was onbetrouwbaar. Nog steeds een goede laptop, maar toen wel eentje met een flinke slag om de arm. Dat verhielpt Apple eerder dit jaar, en nu hoort de laptop dankzij Apple's eigen M1-chip in één klap tot de snelste op de markt.

Dat zit zo: Apple gebruikt al jaren chips van Intel, maar was daar niet tevreden over. Apple stapt nu over op chips die het zelf gemaakt heeft, en start met deze MacBook Air. Gevolg: hij is tot 3,5 keer sneller, de accu gaat ineens bijna 50 procent langer mee en hij werkt zo efficiënt dat Apple deze nieuwste Air zonder ventilator levert. Hoeft ook niet: hij wordt nooit heet. De MacBook Air maakt de claims van Apple in de praktijk waar, en loopt fluitend door elke applicatie.

Zorgen over of je apps wel werken hoeft niet: veel ontwikkelaars hebben hun software al geschikt gemaakt voor de nieuwe chip. Apps die nog niet zijn omgezet, vertaalt de MacBook Air zelf. Dat gaat prima: je merkt in de praktijk geen vertraging, vaak presteren apps zelfs alsnog beter dan op de voorganger met Intel-chip. Ook kan deze MacBook Air apps draaien die zijn gemaakt voor de iPhone en iPad, waardoor je een veel groter aanbod hebt.

Verder gebruikt deze MacBook Air net als zijn voorganger een nieuw toetsenbord. Of eigenlijk ouderwets: het kruimelgevoelige vlindertoetsenbord heeft weer plaatsgemaakt voor het betrouwbare schaarmechaniek, maar wel in nieuwe uitvoering. Niet gevoelig voor kruimeltjes, minder luidruchtig tijdens het typen en toch met een fijne klik; de MacBook Air is een heerlijke typemachine. Extra puntje: de ‘inverted T’-pijltjestoets is terug en werkt veel beter op de tast.

De MacBook Air heeft een 13,3 inch scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels, brede P3-kleurweergave en True Tone, dat de kleurtemperatuur aanpast op het omgevingslicht. Er zijn twee Thunderbolt 3-poorten, een uitstekende drievoudige microfoon en goede speakers. Een Touch Bar boven het toetsenbord heeft de Air niet, wel een snelle en veilige vingerafdrukscanner. De fraaie behuizing in de kleuren lichtgrijs, donkergrijs of goud.

De MacBook Air is weer de maatstaf waar elke andere laptop zich aan moet meten: bloedsnel, doodstil, dun, licht, een uitstekend scherm, en geweldige accuduur. Veel keuze uit configuraties is er niet: er is één uitvoering van de M1-chip, keuze uit 8 of 16GB werkgeheugen en 256GB, 512GB, 1 of 2TB opslagruimte. De MacBook Air is er vanaf 1129 euro.

Pluspunten:

  • Absurde prestaties
  • Lekker toetsenbord (eindelijk)
  • Prima retina-scherm
  • True Tone-kleurfilter
  • Touch ID-vingerscanner
  • Dun en licht
  • Uitstekende accuduur (tot 18 uur)
  • iOS-apps

Minpunten:

  • Niet goedkoop
Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van