Slimme speakers

Apple HomePod

05 februari 2020 17:08 Aangepast: 12 februari 2021 11:49

Apple's HomePod heeft niet de meest veelzijdige assistent maar klinkt dankzij slimme technieken wel veruit het beste.

De HomePod is de beste speaker van zijn formaat. Met een hoogte van 17 centimeter ongeveer zo groot als een Google Home en een Sonos One, maar met de geluidskwaliteit en het volume van een Sonos Play:5. Het geluid van de HomePod is ronduit indrukwekkend, dankzij een ronde opstelling van zeven tweeters en een subwoofer voor de zware klanken.

De HomePod brengt de ruimte waarin hij staat automatisch akoestisch in kaart, en zorgt zo altijd voor optimaal geluid. Dat werkt: de HomePod klinkt vol, ruimtelijk, met een voelbare bas en zonder vervorming op zelfs hoog volume (en hij kan behoorlijk hard). Ook de microfoons zijn indrukwekkend: ze negeren het geluid van de HomePod, zodat je commando's nooit hoeft te roepen.

Die commando's zijn het grootste twistpunt van de HomePod. Zo'n breed palet aan commando's als bijvoorbeeld de Google Home behandelt de HomePod niet. Siri is op de HomePod vooral toegespitst op het aanvragen van muziek. Artiesten, albums, genres, radiozenders: vraag en Siri draait. Maar algemene vragen beantwoorden kan Siri niet, veel verder dan het zetten van timers, het beheren van je agenda en takenlijst, het bedienen van je smart home en het starten van een telefoongesprek kom je niet.

Daar komt bij dat Siri op de HomePod nog niet in het Nederlands werkt, en dat muziek aanvragen alleen kan met een Apple Music-abonnement. Wie Spotify gebruikt, moet zijn muziek via AirPlay 2 streamen of zijn iPhone even tegen de HomePod tikken om de muziek over te dragen; dat werkt soepel. En de HomePod is officieel nog niet in Nederland uitgebracht door Apple, maar is inmiddels wel ruim verkrijgbaar bij allerhande Nederlandse webshops zoals Belsimpel. Zelfs ondanks die mitsen en maren is de HomePod één van de beste speakers van dit moment voor wie een speaker vooral voor muziek wil gebruiken. De HomePod kost rond de 325 euro.

Pluspunten:

  • Fantastisch geluid
  • Simpel in gebruik
  • Fraai ontwerp
  • Slim op muziekgebied

Minpunten:

  • Los van muziek niet slim
  • Spreekt nog geen Nederlands
  • Vooral fijn met Apple Music
  • Alleen geschikt voor iPhone-gebruikers
Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van