Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner OPPO

7 tips voor de ultieme smartphonefoto

17 december 2019 05:03 Aangepast: 17 december 2019 16:15

Voor een geslaagde foto is meer nodig dan een hele rits cameralenzen. De experts van Oppo onthullen de handigste smartphonefotografie-tips die ervoor zorgen dat je foto's beter lukken.

Wie de achterkant van de onlangs gelanceerde Oppo Reno2 naar zich toedraait, ziet maar liefst vier camera’s op een rij, de zogenaamde quad camera. Deze cameraopstelling bestaat uit een 48 MP hoofdlens, een 13 MP telephoto lens, een 8 MP wide angle lens en een 2 MP Mono lens. De lenzen bieden genoeg features om de gaafste beelden te schieten, zoals de Ultra Dark Mode, Ultra Steady Mode en 5x Hybrid Zoom (plus nog eens 20x Digital Zoom).

Omgekeerd, met het beeldscherm naar je toe, is er nog een bijzondere 16 MP pop-up selfiecamera die met een druk op de knop als een haaienvin boven het toestel uitschuift. Het is duidelijk dat Oppo, als één van de grootste smartphonemerken ter wereld, veel waarde hecht aan fotografie. Om echt goede foto’s te maken, helpen niet alleen lenzen, megapixels en slimme apps. Het succes van de foto ligt uiteindelijk in handen van de fotograaf. En deze 7 tips helpen daarbij.

1. Let op het licht

Fotograferen wordt ook wel omschreven als ‘schrijven met licht’. Wie sfeervolle plaatjes wil schieten, moet bijvoorbeeld rond zonsondergang toeslaan vanwege de warme kleuren. Let ook op tegenlicht. Met de zon recht in de lens verdwijnt je object in de overbelichting. Schaduwen kunnen zowel verrijken als je foto obscuur maken. Bij veel schaduw helpt het om de belichting handmatig iets bij te stellen.

 2. Speel met de compositie

Wanneer je het voorwerp dat je wilt fotograferen telkens keurig in het midden van het beeld plaatst met veel ruimte en lucht eromheen, krijg je snel een saaie foto. Probeer eens om je onderwerp juist naar links of rechts te plaatsen. Zo krijg je een spannender plaatje. In portretmodus kun je ook het zogenaamde bokeh effect toepassen. Waarbij je met diepte en scherpte speelt.

3. Focus!

Het voorwerp van je foto komt pas echt centraal te staan met een tikje op je scherm. Vaak opent er vervolgens een schuifregelaar waarmee je de focus kunt aanpassen. Zo kun je, net als bij camera’s, met een diafragma het beeld donkerder en lichter maken. Echt een tip waarmee je de kwaliteit van je foto behoorlijk kunt verbeteren. 

4. Gebruik je grid

Je camera-app beschikt over een grid, een stel lijnen die je aan en uit kunt zetten. De twee horizontalen en verticale lijnen die samen negen blokken vormen, kun je goed gebruiken bij de compositieregel: ‘de regel van derden’. Zet je object op het kruispunt van drie blokjes en ineens krijg je een veel interessantere foto.

5. HDR (betere donker/licht weergave)

Wanneer er een groot verschil is tussen licht en donker, dan biedt de HDR-functie uitkomst. Door deze functie in te schakelen maakt je telefoon heel snel meerdere foto’s achter elkaar, maar elke foto heeft een andere belichting. De foto’s worden digitaal samengevoegd tot één perfect belicht eindresultaat. Het voordeel van deze functie is dat je veel meer doortekening in een foto hebt.

6. Schone lens

Veelgemaakte fout: de lens is vies en vettig doordat je ‘m met je vingers hebt aangeraakt. Soms krijg je hiervoor een melding en anders zie je het vanzelf. Wees de wazigheid voor door vooraf even je lens te reinigen met een speciaal doekje.

7. Nabewerken

Sinds de tijd van Instagram is niemand meer onbekend met de mogelijkheden van filters en nabewerkingssoftware. Wil je een ietwat fletse foto opfleuren met warme kleuren dan biedt dit soort software daar volop mogelijkheden voor.

Voor meer tips & tricks over smartphonefotografie kun je de socialmedia-kanalen van OPPO Nederland volgen: @OPPONederland op Instagram en Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore