Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Smartphones 250-400 euro

Sony Xperia 10

13 november 2019 17:23 Aangepast: 13 november 2019 17:33

De Sony Xperia 10 heeft een extra langgerekt scherm, wat heerlijk is bij het lezen van teksten en ander verticaal scrollwerk.

We hebben onze smartphone vrijwel altijd rechtop vast, behalve als we video's bekijken. De Xperia 10 van Sony is met zijn langgerekte scherm goed geschikt voor beide handelingen. Het scherm heeft namelijk een verhouding van 21:9, dezelfde breedbeeldverhouding als in de bioscoop. Dat levert een schermformaat van 6 inch op, maar door zijn smallere breedte ligt hij lekkerder in de hand. Het lcd-scherm heeft een 1080p-resolutie, maar door de lengte telt het aantal pixels niet 1920x1080 zoals normaal, maar 2520x1080.

Die extra lengte is fijn om beeldvullende video's te bekijken, maar nog meer voor al het andere dat we met onze smartphones doen. Ga maar na: het lezen van teksten, WhatsApp-gesprekken, het scrollen langs foto's en updates op Instagram en Facebook – allemaal verticaal. Dan is zo'n langer scherm echt een voordeel, je ziet meer in één keer en hoeft minder te scrollen. Ook fijn: je kan twee apps onder elkaar zetten en dus wat multitasken op je smartphone.

De Snapdragon 630-chip met 3GB werkgeheugen volstaat prima, ook al is het niet meer de nieuwste chip op de markt. Sony achterop zit een dubbele camera, bestaand uit een primaire camera van 13 megapixel en een 5 megapixel-dieptesensor. Die tweede wordt alleen ingezet bij portretfoto's, en presenteert dan aardig. Helaas ontbreekt een ultragroothoeklens.

De batterij van 2870 mAh is prima, maar helaas levert Sony ondanks ondersteuning voor 18 Watt-snelladen geen snellader mee. De vingerafdrukscanner zit zoals bij veel Sony's aan de zijkant van het toestel, en dat werkt aardig; op die plek komt de duim of wijsvinger van nature terecht afhankelijk van de hand die je gebruikt.

De Sony Xperia 10 draait op een verrassend kale versie van Android 9 (nog geen 10) en is er in zwart, zilver, blauw en roze. Met 64 GB opslagruimte is de Xperia 10 er vanaf 259 euro.

Pluspunten:

  • Lekker lang scherm
  • Prima camera's
  • Aardige prestaties
  • Snelle vingerscanner
  • Snelladen

Minpunten:

  • Vrij forse bovenrand
  • Niet de snelste chip
  • Geen draadloos laden
  • Snellader niet bijgeleverd

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore